Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Sportleraar Egbert Braam doet alle oefeningen mee.
• Sportleraar Egbert Braam doet alle oefeningen mee. (Foto: Philippe van Heusden)
De Beweegreden

Egbert Braam over De Beweegreden in de Bommelerwaard (Deel 1)

  •   241 keer gelezen

BOMMELERWAARD • We moeten meer gaan bewegen en gezonder gaan eten en leven. Dat is de boodschap van het Gezondheidspact dat de regering onlangs presenteerde. Stoppen met roken en minder suikers, koolhydraten, vet, alcohol, vlees en stress. En meer groente, fruit, peulvruchten, noten en vette vis. En ook matig intensief bewegen, bij voorkeur een half uur per dag: wandelen, fietsen of zwemmen.

Helaas worden in het pact de verantwoordelijkheid en de kosten voornamelijk op de burger afgewenteld, terwijl de voedingsindustrie grotendeels buiten schot blijft. "Je bent ook zelf als eerste verantwoordelijk voor je eigen gezondheid, maar de mensen mogen daarbij best wat meer worden geholpen."

Preventie

Aan het woord is Egbert Braam (65) van stichting De Beweegreden. Hij heeft ruime ervaring met het laten bewegen van diverse groepen mensen. Geboren en getogen in Drenthe en opgeleid als sportleraar en sportfysiotherapeut bracht de liefde hem naar het westen van Nederland en ruim twintig jaar geleden naar Zaltbommel.

40-plussers

Daar startte hij een sportclubje voor ex-hartpatiënten. In Rotterdam bij de hartrevalidatie had Braam al veel ervaring opgedaan. De toeloop was zo groot dat hij een tweede sportclubje begon voor gezonde mensen van 40+ als preventie voor hart- en andere kwalen.

Intensief

Dit 40+clubje bestaat nog steeds en wikkelt elke woensdagavond in sporthal De Ring onder leiding van Braam een intensief bewegingsprogramma af van een uur. Na een warming-up wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van spierkracht en lenigheid, aan conditie en spelvaardigheid. De oefeningen met gewichten, elastieken, op de mat en aan het wandrek duren steeds 15 tellen. Maar niemand hoeft zich te forceren. Ieder mag in eigen tempo werken.

Plezier

"Het gaat erom dat mensen de oefeningen doen met plezier," zegt Braam, "dat is de beste manier om het vol te houden." Natuurlijk is er ook verloop, maar over het algemeen blijven mensen vele jaren meedoen. Sommigen gaan weg en keren na verloop van tijd toch weer terug. Het samen bewegen in een sfeer van kameraadschap en gezelligheid is voor menigeen de reden om voor dit sportclubje te kiezen en niet voor een sportschool.

Spierpijn

De meeste deelnemers zijn intussen 50+ en 60+ en enkelen doen al mee vanaf het allereerste begin. Toch probeert Braam elke les weer de grens een klein beetje te verleggen. "Je mag het gerust een beetje voelen," roept hij bij menig oefening. "Vorige week nog spierpijn gehad?", is doorgaans de vraag aan het begin van de volgende les. Matig intensief bewegen betekent ook dat je er van mag gaan hijgen en transpireren.

Brein

Is één uur in de week intensief bewegen voldoende? "Nee, je moet ook daarbuiten blijven bewegen," betoogt Braam, "velen van het sportclubje doen dat ook. Maar ook met één uur per week bouw je iets op. Ook als je op je 70ste pas begint. Bewegen levert gewoon gezondheidswinst op. Het is ook goed voor het brein, blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek, het oude én het jonge brein."

Zo bezien verdient het Gezondheidspact een verbeterde versie: bevorder sport en beweging in onderwijs en ouderenzorg, belast meer wat ongezond is, dwing de voedingsindustrie haar verantwoordelijkheid te nemen en schrap vooral de BTW op bewegen en gezonde voeding. Kortom, help de mensen op gang!

Philippe van Heusden

Nieuwe leden welkom!

Elke woensdag 20:00 uur (exclusief vakanties) sport De Beweegreden in sporthal De Ring, Zaltbommel. Kosten: 55 euro per kwartaal. De eerste twee proeflessen zijn gratis. Aanmelden bij Egbert Braam: 06 55 79 78 60.

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK