Afbeelding
Foto: 123RF.com

Comité organiseert bijeenkomst over veiligheid in Zaltbommel

Algemeen 283 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Hoe veilig en gezond is de leefomgeving in de gemeente Zaltbommel voor inwoners, scholen, winkels en bedrijven? Daarover organiseert het Comité Bezorgde Burgers Zaltbommel op zaterdag 2 februari een informatie- en discussiebijeenkomst.

Wat zijn de effecten van alle goederenvervoer over het spoor, een drukke snelweg en bedrijven vlakbij? Wat is de rol van de overheid en de inbreng van burgers als zich een risicovol bedrijf in de bebouwde omgeving bevindt? Dit soort vragen staan centraal in de bijeenkomst over een veilig en duurzaam leefmilieu in Zaltbommel, op 2 februari van 14:00 tot 16:30 in het gebouw van Schouten & Nelissen, Van Heemstraweg-West 5 te Zaltbommel. 

Veiligheidsprofessor
Onafhankelijk deskundige op het gebied van veiligheid, professor Genserik Reniers van de Universiteit Delft, geeft zijn visie op de vraag hoe de veiligheid van burgers het best beschermd kan worden tegen mogelijke calamiteiten en welke risico's er aan de combinatie van een hoog-risico-bedrijf in combinatie met andere bedrijven, spoorvervoer en wegverkeer kleven. De organisatie noemt geen namen, maar doelt op chemiebedrijf Sachem. Met distributiecentrum van Mainfreight op bedrijventerrein De Wildeman komt er binnenkort een tweede hoog-risico-bedrijf bij.

Beleidsnota
Een ambtenaar van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat komt de beleidsnota 'Bewust omgaan met Veiligheid' en de omgevingswet toelichten. Daarin staan het voorkómen van risico's en de inbreng van burgers voorop.

Burgerparticipatie
Tot slot zal Ewald Korevaar van de organisatie Mobilisation of the Environment spreken over burgerparticipatie en de rol van de overheid: wat kan die doen om voldoende waarborgen aan de bevolking te bieden voor de bescherming van hun veiligheid in de nabijheid van een bedrijf, dat in de hoogste risico-categorie valt.

Na elke spreker is kort gelegenheid voor vragen. De bijeenkomst wordt afgesloten met een open discussie tussen aanwezigen en de sprekers. De organisatie hoopt dat inwoners, ondernemers en schoolbesturen zich door de informatie en discussie op deze bijeenkomst beter geïnformeerd zullen weten over de mogelijke veiligheidsrisico's, wat ze zelf kunnen doen en wat zij van overheden mogen verwachten. Daarnaast is de bijeenkomst bedoeld om de beleidsmakers te stimuleren de nieuw verworven inzichten te gebruiken bij hun afwegingen bij besluitvorming.

Aanmelding is niet verplicht, maar wordt op prijs gesteld, via e-mailadres bbzaltbommel@gmail.com

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van het Comité Bezorgde Burgers Zaltbommel: www.facebook.com/ZaltbommelComiteBezorgdeBurgers

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 12 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 14 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden