Afbeelding
Foto: Ton van Balken

Natuurwacht Bommelerwaard zorgt voor nestkasten voor de torenvalk

Algemeen 195 keer gelezen

REGIO • De torenvalk heeft het zwaar. Daarom heeft de Natuurwacht nestkasten getimmerd en opgehangen in de uiterwaarden.

Het gaat niet goed met de torenvalk in ons land. De afgelopen vijftig jaar zijn de aantallen in ons land met 75 procent gedaald. In de Bommelerwaard is de daling minder, maar toch nog altijd vijftig procent.

Met andere roofvogels, zoals de buizerd en de sperwer, gaat het juist heel goed. Vijftig jaar geleden broedde er geen enkele buizerd en sperwer in de Bommelerwaard. Nu telt de Natuurwacht van beide roofvogels afzonderlijk veertig nesten.

Veldmuizen
Uiteraard heeft de daling van het aantal broedparen van de torenvalk te maken met de geringe veldmuizenstand. De sperwer bijvoorbeeld jaagt op vogels zoals duiven en niet op muizen. Sperwer en buizerd maken een eigen nest of zoals dat bij roofvogels wordt genoemd een horst.

Weinig nestruimte
De torenvalk zoekt een gebruikt nest op van bijvoorbeeld een kraai of ekster. Met name in de uiterwaarden zijn veel houtopstanden verdwenen en is er weinig nestruimte voor deze kleine roofvogel aanwezig.

Nestkasten
Landelijk blijkt ook dat bijna 25 procent van het aantal valken in een kast broedt. Alle reden dus voor de Natuurwacht om voor dit sympathieke roofvogeltje nestkasten te timmeren. "Er is een speciale werkgroep opgericht, die hiermee aan de slag gaat", aldus Ton van Balken van de Natuurwacht.

Van Balken: "Deze maand zijn vier kasten in de uiterwaarden langs de Waal geplaatst. Ons doel is om jaarlijks vijf kasten te plaatsen, zodat een groot gedeelte van de 25 huidige broedparen nestgelegenheid kan vinden. In het najaar hopen we de volgende kasten op te hangen."

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden