Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• V.l.n.r. Janny Lagendijk, Hugo Bakker, Irene Maessen en Martijn Los.
• V.l.n.r. Janny Lagendijk, Hugo Bakker, Irene Maessen en Martijn Los. (Foto: Janneke Boogaard)

Het kerstconcert dat nog ontbrak in Zaltbommel

  •   586 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Een hartverwarmende avond, laagdrempelig maar met muziek van hoog niveau. Het kerstconcert op 19 december in de Sint Maartenskerk belooft het begin van een mooie traditie te worden.

Irene Maessen valt met de deur in huis: "Dit kerstconcert gaat elk jaar terugkomen. Want zoiets als dit is er nog niet. Denk aan de sfeer van het Sint Maartensfeest, maar dan gericht op Kerst. Kaarslicht en glühwein zullen niet ontbreken."

De Zaltbommelse sopraan zal op woensdag 19 december optreden in de Sint Maartenskerk, samen met de vaste organist Hugo Bakker en het 'Koninklijk Zaltbommels Mannenkoor-Belcanto, gemengd koor'; kortweg KZM-Belcanto.

Klassiek en modern
Op het programma staan bekende klassieke kerstmelodieën, maar ook modernere werken. Maessen: "We beginnen en eindigen met een kerstlied dat de mensen mee kunnen zingen als ze dat willen. Verder staan er stukken op het programma van Bach, Mendelssohn en een aantal Nederlandse componisten. De gezongen teksten zijn deels ook in het Nederlands, dus goed te volgen."

Voor iedereen
Het idee komt van Ron Cretier, directeur van de CMN Groep, die in Zaltbommel theater De Poorterij en de Sint Maartenskerk uitbaat. Martijn Los van CMN: "Behalve een theaterprogrammering aanbieden, willen we ook zelf dingen organiseren. In dit geval een kerstconcert voor iedereen, kerkelijk en niet-kerkelijk, ingevuld door Zaltbommelse musici."

Enorm veel zin in
Janny Lagendijk, voorzitter van KZM-Belcanto: "We waarderen het zeer dat de CMN Groep met dit initiatief komt en hebben er enorm veel zin in. Irene Maessen heeft een paar jaar geleden als solist meegewerkt aan onze uitvoering van de Messiah, dat was een erg leuke samenwerking."

Eigen publiek
Maessen en Bakker vonden elkaar afgelopen zomer tijdens een goed bezochte concertserie in de Zaltbommelse grote kerk. Als professionals verheugen ook zij zich op de samenwerking, die voor hen niet onderdoet voor het musiceren met andere beroepsmusici. Maessen: "Natuurlijk is dit anders dan wanneer ik met bijvoorbeeld het Nederlands Kamerkoor optreed. Voor KZM-Belcanto wordt dit een hoogtepunt waar naartoe is gewerkt, dat doet iets met de sfeer. Tel daarbij op dat het heerlijk is om voor eigen publiek op te treden. Dat geldt die avond voor iedereen, dat geeft een extra motivatie. En het is fijn werken met dirigent Corné Mooibroek, die het geheel in goede banen leidt."

Elkaar ontmoeten
Bakker: "De Sint Maarten is het logische middelpunt van Zaltbommel en daarmee de plek bij uitstek om een verbindend evenement als dit te organiseren. We maken het programma niet te lang. Dat heeft te maken met de lage temperatuur in de kerk, maar zeker ook met een belangrijk doel van de avond: elkaar ontmoeten."

Elliz in Company
Hartverwarmend zal de avond zeker worden. Om van buiten ook warm te blijven, zijn er de bekende fleecedekens, maar de organisatie beveelt vooral de Superwarme Dekens en Sjaals van Elliz in Company aan. Deze dekens bestaan uit gebreide lappen die met veel liefde door heel veel verschillende mensen in de Bommelerwaard gebreid en vervolgens in elkaar gezet zijn.

Achterliggende gedachte is dat ze na aankoop en eventueel gebruik tijdens het concert worden doorgegeven aan mensen die wel wat extra warmte kunnen gebruiken. Martijn Los: "Dat past natuurlijk heel mooi bij de kerstgedachte."

Praktische informatie
Het kerstconcert op woensdag 19 december begint om 20:00 uur. Concertkaarten kosten online 10,00 euro en ter plekke aan de kassa 12,50 euro. Dekens (ca. 1,50 bij 1,80 meter) van Elliz in Company kosten 50 euro, sjaals in diverse afmetingen 20 euro.

maartenskerk.nl

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK