• Bert (links) en Lorenzo aan het werk in de barbershop.
• Bert (links) en Lorenzo aan het werk in de barbershop. Foto: Michiel Nijstad - Fotolux.nl

Maclaine's Barbershop: authentiek en 'n tikje rebels

Algemeen 1.148 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Met de komst van Maclaine's Barbershop in de Zaltbommelse binnenstad is een bezoek aan de kapper voor mannen niet langer een noodzakelijk kwaad.

Met een espresso wegzakken in een krakende leren Chesterfield, een sigaretje roken in de binnentuin, luisteren naar goede muziek of zelf even een gitaar vasthouden. Dat is nog eens wat anders dan aan een helderwitte leestafel tussen kwebbelende vrouwen op je beurt wachten en hopen dat je zo snel mogelijk weer weg kunt.

Druk
Dat ook mannen een verzorgd uiterlijk en een moment van onthaasting waarderen, heeft Bert Veldhoven de afgelopen maanden al bewezen. "Begin juli heb ik zonder verdere ruchtbaarheid de deur opengezet. Op de eerste dag had ik niet eens tijd om te lunchen", vertelt de Zuilichemmer. Begin oktober kreeg hij versterking van Lorenzo Strikkers, die de tweede stoel in de zaak huurt.

Schorem
Het fenomeen barbershop beleeft overal een revival. Een grote rol daarbij speelt Schorem in Rotterdam. Ooit bouwden de oprichters een skateramp in een flat. Hun credo 'Schorem, geen gezeik' klinkt nonchalant, maar intussen is over alle uiterlijke zaken nagedacht en ontwikkelden ze een geheel eigen stijl: stoere rock 'n roll gemixt met een beetje chique. Voor de bijbehorende kapsels staan mannen uit de hele wereld tegenwoordig urenlang in de rij in Rotterdam.

Rebels
"Schorem is mij een beetje te ruig, ik ben ook zeker niet van plan hun concept te kopiëren, maar het rebelse herken ik wel", lacht Bert. Was het op het kantoor waar hij werkte casual friday, dan verscheen Bert juist strak in pak.

Kilt
Vanwege zijn interesse in mode en de neiging om alternatieven te vinden voor de gevestigde orde ging Bert op zoek naar een kilt. Dat bracht hem uiteindelijk bij de Schotse clan Maclaine. Zijn oprechte belangstelling leidde zelfs tot een uitnodiging om lid te worden van de clan. De naam van de oude Schotse familie prijkt nu boven de voordeur, als eerbetoon.

Opleidingen
Die carrièreswitch kwam na een welkome reorganisatie op het werk. Had hij thuis zijn schuur al omgebouwd tot men cave waar hij wel eens aan de slag ging met scheermes en hete doeken, nu maakte Bert nu serieus werk van zijn hobby. Hij volgde niet alleen in Nederland de opleiding tot barbier, waar hij kennismaakte met Lorenzo, maar besloot ook in de leer te gaan bij meestervakman Sid Suttong in Nottingham.

"Kwaliteit en hygiëne zijn heel belangrijk, we werken tenslotte met open scheermessen. Ter inspiratie ben ik pas ook drie dagen in training geweest bij Schorem en volgend jaar wil ik graag naar Portugal."

Opscheer
Een bezoek aan de barbier is natuurlijk vooral een belevenis voor heren met een baard, snor of goaty. Maar ook voor een strak, net kapsel met opscheer gaan de heren van Maclaine's met alle liefde aan de slag.

New York 1930
Maclaine's Barbershop lift duidelijk niet zomaar mee op een trend. Berts interesse voor styling werkt ook in zijn voordeel. Van de bierviltjes tot de kappersstoelen en de toonbank, alles ademt vintage. Geïnspireerd door barbershops in New York zo rond 1930, maar dan met de moderne gemakken. Zelf koffie tappen of na sluitingstijd blijven hangen voor een biertje: Bert juicht het alleen maar toe.

Hip
En dat 'zomaar' in de Zaltbommelse Boschstraat. "We hebben het misschien zelf niet zo door, maar Zaltbommel is best hip aan het worden. Ik hoop dat mijn zaak daaraan bijdraagt en zo ook nieuwe mensen hierheen trekt, dat is alleen maar goed voor de stad." De moderne barbier wil ook klanten van over de Hedelse en Bommelse bruggen tot een bezoekje verleiden.

Vrouwen
Saillant detail: tot nu toe zijn het vaak de vrouwen die als eerste een stap over de drempel wagen. "Dan zeggen ze: 'ik mag misschien helemaal niet binnenkomen, maar...'", lacht Bert. Zolang ze hun mannen enthousiast maken en na een behandeling complimenten maken, vindt hij het prima. "Ze werken als een soort katalysator. Dat geldt overigens ook voor mijn eigen vrouw bij het opzetten van dit bedrijf."

Waarschuwing
Eén waarschuwing aan de mannen: verwacht niet dat je met een half uurtje weer buiten staat bij Maclaine's Barbershop.

maclainesbarbershop.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 21 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 23 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden