Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Zaltbommel vervangt honderden populieren en gaat vaker onkruid bestrijden

Algemeen 502 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De gemeente kapt dit najaar 390 populieren in Kerkwijk, Delwijnen en Zaltbommel. Kort na de kap en tijdens de Nationale Boomfeestdag komen er weer nieuwe bomen, meestal weer populieren, voor terug.

Zaltbommel wil jaarlijks een extra ton gaan steken in het beheer van het openbaar groen. Dat staat in de begroting, die op 8 november door de gemeenteraad behandeld wordt.

Spijtig

"Het is altijd spijtig om bomen te moeten kappen", zegt wethouder Adrie Bragt. "Maar deze bomen zijn oud en daardoor neemt het risico dat taken breken toe. Daarom moeten we het wel doen."

Kerkwijksekade

De eerste oude populieren worden gekapt op de Kerkwijksekade in Kerkwijk, tussen 22 en 26 oktober. Het gaat daar om honderddertig bomen. De gemeente knapt daar ook het asfalt op, tussen de Viaductweg en de Walderweg. Dat werk duurt naar verwachting tot Kerstmis en tot die tijd is de weg afgesloten voor verkeer. Omwonenden krijgen hierover nog een brief van de aannemer. In januari kan de gemeente de nieuwe populieren terugplanten.

Brakelsestraat

Op de Brakelsestraat in Kerkwijk maken tussen november en januari zo'n negentig oude populieren plaats voor nieuwe. Vorig jaar zijn op deze straat ook al bomen vervangen. De gemeente gaat verder vanaf het gedeelte dat vorig jaar op Boomplantdag is aangeplant. Ook dit jaar plant de gemeente tijdens Boomplantdag nieuwe bomen op deze plek, samen met leerlingen van diverse scholen.

Delwijnen

Honderddertig populieren aan de Eendenkade in Delwijnen, op het stuk tussen de Delwijnsestraat en de Riemerstraat, verdwijnen ook komende winter.

En in het Torenstraatje in Zaltbommel maken veertig oude populieren plaats voor nieuwe.

Onkruidbestrijding

De gemeente wil komend jaar meer aandacht voor onkruidbestrijding. "We willen een extra rondje gaan maken om de stoepen en straten netjes te houden", aldus Adrie Bragt.

Sinds de gemeente geen gif meer mag gebruiken bij de bestrijding van het onkruid, is het aantal klachten van inwoners flink toegenomen. In eerste instantie verwijderde de gemeente het onkruid op stoepen meteen borstelmachine. "Maar dat was geen succes", zegt Bragt. "Op dit moment werken we vooral met heet water. Maar we moeten echt extra rondjes gaan maken om het netjes te houden, vooral in de kernen."

De komende jaren wil de gemeente meer projecten rondom groen opzetten en inwoners meer bij hun omgeving betrekken. Bijvoorbeeld bij het maken van een plan van aanpak voor meer groen in de dorpen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden