Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard

Munnikenland in de race voor prijs

  •   121 keer gelezen

POEDEROIJEN • De provincie Gelderland heeft het Munnikenland genomineerd voor de titel 'meest aansprekend Gelders landschap 2018'. Gelderlanders kunnen tot 9 november hun stem uitbrengen.

"Munnikenland is een landschap dat tot de verbeelding spreekt. Water, natuur en cultuur zijn hier al eeuwenlang met elkaar verweven en komen op een schitterende manier samen. In het gebied lopen wilde Konikpaarden en Rode Geuzen van FREE Nature vrij rond en ze dragen bij aan natuurlijk beheer. Munnikenland heeft als landmark Slot Loevestein waarmee het verleden tot leven komt zoals het eeuwen geleden was", zo weet ook Gijs van Leeuwen, wethouder van de gemeente Zaltbommel. 

Nieuwe natuur 
Het boerenland rondom Munnikenland werd in de periode 2009-2016 met het project Ruimte voor de Rivier omgevormd naar rivierwildernis. Ook kreeg de Waal meer ruimte waardoor nieuwe natuur ontstond.

De naam Munnikenland herinnert aan de monniken die de grond hier in de dertiende eeuw ontgonnen. De komst van de bever, en straks misschien de roerdomp, maken het plaatje compleet.

Boekenkist
Munnikenland kent ook een rijk cultuurlandschap: met elementen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Unesco genomineerd, en het beroemdste kasteel van Nederland: Slot Loevestein. Hieruit ontsnapte Hugo de Groot op 22 maart 1621 in een boekenkist. Door deze rijke geschiedenis en de recente ontwikkelingen in het gebied is Munnikenland een goede kanshebber voor deze editie van de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit. Dit jaar zet de provincie Gelderland landschappen die een bijzondere verandering ondergingen centraal bij de verkiezingen. 

Toekomst
"Het gebied verdient het om verder te worden ontwikkeld en onder de aandacht te komen van een breed publiek. Momenteel werken ondernemers, gebruikers en beheerders met elkaar kansen uit om Munnikenland verder recreatief te ontwikkelen. Eén van de ideeën is om een Transferium en tevens bezoekerscentrum te bouwen om iedereen gastvrij in het gebied te kunnen ontvangen.", aldus Ien Stijns, directeur van Slot Loevestein. Deze ambities bieden ook kansen voor toeristische ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld kanotochten, kamperen, struinroutes en arrangementen. 

Stemmen
Inwoners van de provincie Gelderland kunnen tot en met 9 november hun stem uitbrengen op Munnikenland als 'meest aansprekend Gelders landschap 2018' via www.bit.ly/stemopmunnikenland. Na het aanmaken van een account kunnen inwoners eenmalig hun stem uitbrengen.

10.000 euro
Er is zowel een publieks- en vakprijs van elk 10.000 euro te winnen. Dit bedrag kan de winnaar gebruiken voor verdere ontwikkeling van het gebied. Gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland maakt de prijswinnaars van de vak- en de publieksjury op 22 november bekend tijdens de manifestatie Ruimtelijke Kwaliteit. Met het uitbrengen van hun stem maken inwoners zelf ook kans op mooie prijzen.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK