Afbeelding

Streekvertelsels: Gruwelijke folteringen van zigeuners in Zaltbommel

Algemeen Rob & Robbies Streekvertelsels 325 keer gelezen

Rob & Robbies Streekvertelsels

'Heydenen' of 'Egyptenaren' werden ze wel genoemd, nu noemen we hen zigeuners. In de zeventiende en achttiende eeuw vonden in de Bommeler- en Tielerwaarden geregeld arrestaties plaats waarbij zigeuners betrokken waren. De meesten kwamen in handen van de beul terecht, die hen op gruwelijke wijze op de pijnbank folterde.

Daarbij waren soms heel jonge mensen betrokken, zoals zigeunerin Anna Marie, die in 1639 'ter puye des stathuys' gegeseld werd omdat zij gestolen had uit het huis van de welgestelde 'Joffer La Grandere'. In 1710 werden uit het huis van de Bommelse burgemeester Schoock een 'paerssen mantell ende vijf servetten' ontvreemd. De jonge zigeunerin Aquatina werd beschuldigd van die roof, maar omdat ze nog minderjarig was, werd ze gegeseld en verbannen.

De beschrijvingen van de ambtman (de hoogste rechter in het gebied) spreken over rondtrekkende benden, bestaande uit soms honderden mannen die gewapend waren met geweren, pistolen en snaphanen (vuursteengeweren). Veel zigeuners die in handen van de ambtman waren gekomen, werden gebrandmerkt.

De grootste foltering van zigeuners vond plaats in 1725. In november van dat jaar werd een groep zigeuners beschuldigd van moord, roof, inbraak, heling, geweldpleging, enzovoort. Tien bendeleden werden op gruwelijke wijze geradbraakt. Met een ijzeren staaf verbrijzelde de beul de botten van hun ledematen. Daarna werden hun hoofden afgehakt en op palen getoond op het galgenveld op het Ravelijnbolwerk, nabij de Bossche Poort, waar nu de begraafplaats is. De jongste was zeventien jaar oud, de oudste vijftig jaar oud. Daarnaast werden vier bendeleden opgeknoopt. Een schoolmeester uit Vuren werd ervan beschuldigd dat hij de bendeleden onderdak had verschaft. Hij werd gegeseld, gebrandmerkt en levenslang verbannen.

De folterwerktuigen stonden in de Bossche Poort. Een folterplank waarmee de geselingen werden uitgevoerd, wordt bewaard in Museum Stadskasteel.

Tekst: Robbie Dell'Aira

Illustraties: Rob Reis

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 12 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 13 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden