Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard

Politiek wil eigen brandweerwagens, tegen alle adviezen in

  •   133 keer gelezen

GELDERMALSEN/NEERIJNEN • De gemeenteraden van Geldermalsen en Neerijnen hebben deze week geld beschikbaar gesteld om een tweede brandweerwagen in Waardenburg en Geldermalsen te houden. Of dat plan uitvoerbaar is, is onzeker.

Overal in het land zijn de gemeentelijke brandweerkorpsen in 2010 opgegaan in veiligheidsregio's. Geldermalsen en Neerijnen vallen samen met veertien andere gemeenten onder de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Die stelde dit voorjaar een nieuw brandweerzorgplan op, waarin staat dat in sommige kazernes de tweede tankautospuit overbodig is. Het merendeel van de zestien burgemeesters ging akkoord met het plan.

Geen pluspakket mogelijk
Volgens het Geldermalsense college vervalt met het nieuwe plan de mogelijkheid voor gemeenten om een 'pluspakket' af te nemen. "Dat betekent dat het individuele deelnemers niet langer vrijstaat om lokaal te bepalen hoeveel materieel zij willen inzetten op de posten in hun beheersgebied. Dit sluit aan bij wat de wet bepaalt", legt het college uit in reactie op het initiatiefvoorstel van Leefbaar Geldermalsen.

Niet uitvoerbaar
Sowieso mogen gemeenten sinds de komst van de veiligheidsregio's geen eigen materieel meer aanschaffen en beheren. "Bovendien zou het voor de inzetbaarheid nodig zijn om gebruik te maken van de faciliteiten, het personeel (beroeps en vrijwillig) en de meldkamer van de VRGZ. Een dergelijke constructie is in strijd met de wet." 'Inhoudelijk niet uitvoerbaar', concluderen B&W.

Politieke meerderheid
Toch werd dit voorstel dinsdag aangenomen in Geldermalsen. Alleen het CDA stemde tegen; die partij is het met de regio eens dat de tweede brandweerwagen niet nodig is voor de veiligheid en gelooft niet in de juridische haalbaarheid van eigen materieel.

Ook in Neerijnen wil de gemeenteraad de tweede tankautospuit houden. Voor Neerijnen en het CDA stemden donderdag tegen.

Bommelerwaard
De gemeente Maasdriel legde zich er eerder al bij neer dat de tweede tankautospuit in Kerkdriel op termijn vervalt. In Zaltbommel speelt het niet; daar zijn geen posten met twee brandweerwagens.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK