• Alberty van de Laar heeft heel wat lezers 'opgevoed'.
• Alberty van de Laar heeft heel wat lezers 'opgevoed'. Foto: Janneke Boogaard

Alberty van de Laar neemt afscheid van De Boekenplank (Gameren)

Algemeen 1.117 keer gelezen

GAMEREN • Het is mooi geweest, maar toch heeft Alberty van de Laar 'de kriebels' nu ze stopt met De Boekenplank. "Gelukkig blijft de winkel bestaan."

Nog een paar weken, dan sluit Alberty een tijdperk af dat ruim dertig jaar geleden begon op een zolderkamertje. "Met vier kinderen was ik behoorlijk aan huis gebonden. Daarvoor stond ik in de slagerij, dus ik was gewend om met klanten om te gaan. Omdat ik zelf graag lees en er hier in de regio geen christelijke boekhandel was, belde ik uitgeverij Den Hertog. Die wilde wel wat boeken in consignatie geven. Zo is het begonnen", vertelt Alberty aan de keukentafel in Gameren.

Verhuizen
Na twee jaar verruilde ze de zolder voor een echte winkel in een bijgebouw aan haar huis. Dat huis gaat ze over een tijdje verlaten, en dus ook de winkel. "We hebben de kans om te verhuizen naar mijn ouderlijk huis, met ook nog eens alles gelijkvloers. In eerste instantie vond ik het te vroeg om die stap te zetten, maar ooit moet het toch. Wachten tot je niet meer gezond bent is ook niet verstandig, en ik krijg straks meer tijd voor mijn kleinkinderen en mijn ouders."

Advies
Ze is er inmiddels naartoe gegroeid, maar toch krijgt ze 'de kriebels' nu de eindstreep in zicht komt. "Ik denk wel dat ik alle contacten zal missen. De meeste mensen die in de winkel komen, vragen advies als ze een boek zoeken voor zichzelf of iemand anders. Ik vind het een mooie uitdaging om in te schatten wat bij iemand past. Na al die jaren lukt dat meestal wel goed."

Internet
Waarschijnlijk dankzij deze persoonlijke benadering heeft De Boekenplank nooit veel last gehad van het oprukkende internet. Er is een bescheiden webshop, maar eigenlijk doet Alberty het liefst helemaal niks digitaal. "Ook een goede reden om een opvolger te zoeken", lacht ze.

Gedag zeggen
Die vond ze binnen haar klantenkring: Marleen Klop en haar dochter Lisanne. Op 30 juni is de overdracht, Alberty blijft daarna nog twee weken. Op 12, 13 en 14 juli is er koffie met iets lekkers voor iedereen die haar gedag wil zeggen.

File
"We houden het klein hoor, niet zoals het 25-jarig jubileum. Toen stond er file in Gameren!" Alberty had toen een uitgebreide markt georganiseerd. Ze herinnert zich lachend: "Mensen vroegen of we dat jaarlijks gingen doen, maar het was een enorme organisatie. Dat was echt eenmalig."

Doorgeven
In augustus gaat de winkel weer open, in Poederoijen. "Gelukkig blijft De Boekenplank in de Bommelerwaard. Dat maakt het voor mij ook makkelijker om te stoppen. In een christelijke boekhandel mag je iets doorgeven, zo heb ik dat altijd wel ervaren. Ik ben blij dat dat blijft bestaan. Lisanne is een echte lezer, net als ik."

Respect
Zelf leest Alberty graag boeken 'met wat diepgang'. "Met de romannetjes heb ik het wel gehad. Maar ach, ik ben ook ooit begonnen met De Olijke Tweeling. Ik zag de winkel ook wel als een manier om mensen op te voeden. Met respect voor de stromingen in christelijk Nederland; het is belangrijk om iedereen in zijn waarde te laten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 8 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 9 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden