Afbeelding
Foto: Alfred Meester

Pyrolysis vaart op theaterschip door Friesland

Algemeen 148 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Van dinsdag 29 mei tot en met zondag 3 juni touren de folkbands Pyrolysis uit Zaltbommel en Plunder uit Leeuwarden onder de naam 'Varend Volk Tour' met Theaterschip Bald'r door Friesland.

Op iedere locatie waar ze aanmeren (Warga, Woudsend, Balk, Joure, Heeg en Leeuwarden) spelen de muzikanten een akoestische avondvullende show op het theaterschip. Ook zullen er lokale gastmuzikanten meespelen.

Van metal naar folk
De band Pyrolysis, waarvan alle bandleden uit Zaltbommel komen, ontstond in 2012. De groep begon als metalband, maar in de loop der tijd verschoof het genre van folkpunk naar akoestische folk.

In 2017 op het festival Castlefest ontmoette het viertal de band Plunder voor het eerst. In april stonden ze twee keer na elkaar op het podium. Bij de Varend Volk Tour zullen ze niet alleen op dezelfde plek optreden, maar ook samen op het podium staan.

Afstudeerproject
De tour is het afstudeerproject van Lennart Boonstra, oprichter van de band Plunder. Hij hoopt hiermee zijn diploma aan de Academie voor Popcultuur te behalen. Zes dagen lang is de Bald'r het thuis van de muzikanten en enkele crewleden. Overdag varen ze en 's avonds meren ze aan, om een show te spelen op het schip waarin zich een theaterzaal met podium en tachtig zitplaatsen bevindt.

Interessante combi
De twee bands vormen samen een interessante combinatie: Plunder (uit Leeuwarden) maakt Nederlandstalige pirate party folk en Pyrolysis (uit Zaltbommel) brengt energieke Keltische muziek.

Jammen
Doordat de muzikanten dag en nacht met elkaar opgescheept zitten, leren ze elkaar op persoonlijk vlak beter kennen. Maar vooral op muzikaal gebied gaan de artiesten met elkaar de verdieping in. Tijdens het varen wisselen ze ideeën uit, jammen ze en werken ze aan nieuw materiaal.

Uniek
Ook zoeken ze samenwerking met muzikanten uit de plaatsen waar het schip aanmeren. Zo zingt in Woudsend het plaatselijke shantykoor De Pôllesjongers een aantal nummers mee. Pas op de dag van de voorstelling zal er met hen gerepeteerd worden. Hierdoor blijft het eindresultaat onvoorspelbaar en is elke voorstelling een unieke belevenis. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 10 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 11 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden