• In de glastuinbouw, maar ook in logistieke centra werken veel Oost-Europeanen.
• In de glastuinbouw, maar ook in logistieke centra werken veel Oost-Europeanen. Foto: Janneke Boogaard

Zaltbommel en Maasdriel verder met huisvesting arbeidsmigranten

Algemeen 921 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De gemeenteraden van Zaltbommel en Maasdriel hebben donderdag ieder een plan van aanpak in gang gezet voor duidelijkere regels over waar en hoe buitenlandse werknemers mogen wonen.

In Maasdriel was de politiek het tijdens de voorbespreking al voldoende eens over de juiste aanvliegroute, dus werd er donderdag alleen nog maar gestemd. Handhaving van onveilige situaties is daar inmiddels gestart. Eerstvolgende stap is het organiseren van 'atelieravonden', waar ook de huisvesters hun woordje kunnen doen. Dit najaar volgt nadere besluitvorming.

Communicatie
In Zaltbommel ligt nog meer nadruk op communicatie met betrokkenen, na het debacle rond het plan voor een 'Polenhotel' in Zuilichem. Wethouder Adrie Bragt bevestigde donderdag dat dit plan in het water viel doordat het vroegtijdig uitlekte, waardoor overleggen met betrokkenen niet goed lukte.

Actiegroep
In Zuilichem werd al snel een actiegroep opgericht tegen grootschalige huisvesting. Stef den Tek van die actiegroep woonde donderdag het debat in Zaltbommel bij en is er nog niet gerust op. "We zijn bang voor stapeling van locaties voor huisvesting van arbeidsmigranten. De provincie heeft gezegd het beleid van de gemeente te volgen. Als er driehonderd mensen in het intensiveringsgebied voor de glastuinbouw mogen wonen, mogen er dan ook nog eens driehonderd op de locatie van de Heeren van Suylighem gehuisvest worden?"

Breed panel
Om een 'breed maatschappelijk panel' op te zetten krijgt het college 25.000 euro, het dubbele van wat het vroeg. "Denk erover na hoe je mensen goed kunt betrekken op het moment dat er een initiatief ontstaat", gaf Hein de Kort (CDA) mee.

Een voorstel van de SP en Pvda-GroenLinks om het panel alleen uit burgers te laten bestaan, haalde het niet.

Nieuwe wethouder
Wethouder Adrie Bragt droeg de portefeuille 'arbeidsmigranten' donderdag later op de avond over aan zijn nieuwe collega Gijs van Leeuwen (SGP).

De gemeenteraad regelde verder via een motie dat het nieuwe beleid gaat gelden voor alle tijdelijke buitenlandse arbeidskrachten: niet alleen in de tuinbouw, maar bijvoorbeeld ook in logistieke centra.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 10 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 11 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden