• Een trieste aanblik: 32 doodgereden kamsalamanders.
• Een trieste aanblik: 32 doodgereden kamsalamanders. Foto: Gerard Terpstra

Pas op: overstekende kamsalamanders in Gameren

Algemeen 1.797 keer gelezen

GAMEREN • Vorig weekend zijn op de Waaldijk in Gameren ruim dertig kamsalamanders doodgereden bij hun zoektocht naar een plek om eitjes af te zetten. Natuurwacht Bommelerwaard vraagt omwonenden te hulp.

Nu het lente wordt, verlaten deze zeldzame salamanders hun winterschuilplaats en gaan ze op zoek naar een sloot of plas om zich voort te planten.

Veilig naar de plas
In Gameren ligt tussen de oude Waaldijk en de nieuwe verzwaarde winterdijk nabij zorgcentrum Het Slot een grote plas waar de salamanders jaarlijks hun eitjes afzetten. In die plas zit nauwelijks vis die de eitjes of de jonge salamanders opeten. Maar dan moeten de salamanders daar wel eerst veilig kunnen komen.

Natuurwacht
Gerard Terpstra uit Zaltbommel ontdekte vorig weekend tijdens het hardlopen de vele doodgereden salamanders en schakelde de Natuurwacht Bommelerwaard in om te bekijken wat mogelijk is om de salamanders een veilige oversteek te geven.

Oppakken en overzetten
Na overleg met de gemeente Zaltbommel en RAVON, een organisatie die zich onder andere met amfibieën bezig houdt, is het plan om op de juiste avonden met vrijwilligers het stuk dijk af te lopen en de zeldzame salamanders op te pakken en veilig over te zetten. De avonden dat salamanders en padden oversteken zijn regenachtige avonden met een temperatuur van minimaal zeven graden.

Zo min mogelijk op de dijk rijden
De Natuurwacht doet een beroep op de inwoners van Gameren en vooral de omwonenden om zo min mogelijk 's avonds op de dijk te rijden en indien mogelijk zelf de kamsalamanders veilig over te zetten. De Natuurwacht verspreidt deze week een informatiebrief over de zeldzame kamsalamander bij de omwonenden in de hoop dat het aantal slachtoffers van deze soort, die op de Rode Lijst staat, beperkt blijft.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 19 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden