• Abdelnaser is 47 jaar en woont nu tien maanden in Zaltbommel.
• Abdelnaser is 47 jaar en woont nu tien maanden in Zaltbommel. Foto: Lya Cattel

Abdelnaser is ervaren elektricien en hoopt op een stage

Algemeen Statushouders - Serie 471 keer gelezen

In de zomer heeft Het Kontakt in samenwerking met Vluchtelingenwerk Bommelerwaard en Welzijn Bommelerwaard zes interviews met statushouders geplaatst, om deze nieuwe Bommelerwaarders een gezicht te geven. Daar kwamen zoveel reacties op, dat we er een vervolg aan geven. In deel 7: Abdelnaser uit Syrië.

Hoe lang ben je al in Nederland?

"Abdelnaser woont nu twee jaar in Nederland", vertellen Piet Reesink en Gepke Kerssen. Piet heeft jarenlang als missionaris gewerkt in Noord-Afrika en spreekt daardoor goed Arabisch. Dat is ook nodig, want Abdelnaser spreekt heel moeizaam Nederlands. Het interview met hem is dan ook in bijzijn van Piet en Gepke gehouden. Overigens verstaat Abdelnaser het Nederlands al wel best aardig. Toen hij in Nederland aankwam, is hij van asielzoekerscentrum naar asielzoekerscentrum getrokken. "In totaal op zeven verschillende locaties", vertelt hij. Hij heeft inmiddels een verblijfsvergunning voor vijf jaar en kon tien maanden geleden verhuizen naar een woning aan de Huibersakker in Zaltbommel.

Wanneer komen je vrouw en kinderen?

"Hij komt in aanmerking voor gezinshereniging", vertelt Piet. "Maar helaas is er van alles misgegaan met de papieren. Zo is bijvoorbeeld zijn naam niet goed gespeld. Hierdoor loopt de aanvraag heel veel vertraging op." Tot die tijd probeert Abdelnaser zijn vrouw en kinderen zo vaak mogelijk te spreken via Skype. Als het lukt om verbinding te maken, dan is het vaak een drukte van belang op het kleine schermpje van de telefoon. Helaas ligt in Hama het internet er regelmatig uit, soms duurt dat zelfs een paar maanden.

Hoe zien jouw dagen eruit?

"Ik ga op maandag, woensdag en vrijdagochtend naar school voor taallessen", vertelt Abdelnaser. "En op dinsdag- en woensdagmiddag ga ik naar Kompas." In de middagen werkt hij vaak mee met een kunstproject in Pand 9. Samen met vrijwilligers werkt hij aan een betonnen bank met mozaïeksteentjes, die op termijn geplaatst moet worden op de Markt. In zijn vrije tijd gaat hij graag fietsen.

Wat vind je leuk aan dit land?

"Ik hou van Nederland", zegt Abdelnaser stralend. "Het is heel mooi groen en goed georganiseerd. Ik vind de mensen hier allemaal erg aardig. Ik heb leuke buren in deze straat." Inmiddels heeft hij zich ook al helemaal aangepast aan het Nederlandse buurtleven. Zijn gordijnen zijn open, voor de ramen hangen keurige vitrages en hij houdt zijn voor- én achtertuin regelmatig bij. Minder leuk vindt hij het Nederlandse eten, vooral gekookte aardappels vindt hij nogal smakeloos. Daarom kookt hij het liefste zelf Syrische gerechten. Abdelnaser heeft veel van het land gezien toen hij in de verschillende AZC's woonde. Hij houdt erg van fietsen en zou dat ook graag in de Bommelerwaard willen doen. Maar hij durft niet zo goed, omdat hij bang is dat hij verdwaalt. En omdat hij nauwelijks Nederlands spreekt is dat natuurlijk lastig. Misschien is er iemand, die af en toe een uurtje met hem door de omgeving wil gaan fietsen?

Heb je nog wensen?

Naast een maatje om regelmatig mee te gaan fietsen door de natuur in de omgeving, zou Abdelnaser het heel leuk vinden om in contact te komen met een Nederlandse elektricien. Hij wil heel graag met zijn handen werken en leren hoe zijn vakgenoten hier te werk gaan. "Het zou mooi zijn als hij een keer mee mag naar een bouwproject", licht Piet toe. "Misschien kan hij zelfs ergens stage lopen, zodat hij uiteindelijk zelf een baan kan vinden. " Piet biedt aan om bij een eerste ontmoeting aanwezig te zijn, zodat hij kan vertalen. In zijn vrije tijd vindt Abdelnaser het leuk om zelf te knutselen en te klussen. Helaas heeft hij geen geld om gereedschap en materialen aan te schaffen. Wel staat er in zijn tuin een mooie schuur, waar hij zo in aan de slag zou kunnen gaan."

Naam: Abdelnaser Joneed
Leeftijd: 47 jaar
Geboorteland: Syrië
Woont nu in: Zaltbommel
Vroeger: Abdelnaser woonde in de stad Hama en werkte daar als elektricien. Hij is twee jaar geleden alleen gevlucht en wacht nog op de komst van vrouw Afrah Kharfan en zijn drie zonen: Mohamed Amin van 10 en de tweeling Omar en Naser van 7.

Wilt u iets betekenen voor Abdelnaser? Mail dan: info@welzijnbommelerwaard.nl

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 13 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden