Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• De Buitenstad staat gepland op het 'Buko terrein'.
• De Buitenstad staat gepland op het 'Buko terrein'. (Foto: Janneke Boogaard)

Vereniging Buitenstad luidt noodklok in brief aan gemeenteraad

  •   560 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Als politiek Zaltbommel de komende weken geen actie onderneemt, komt het de komende vijftig jaar niet goed met de Buitenstad. Dat schrijft Vereniging De Buitenstad i.o. in een brief aan de gemeenteraad.

"Want als Albert Heijn binnenkort toestemming krijgt om te verbouwen en uit te breiden, dan gaat het helemaal fout", zeggen Paul Burgers, Ad Schalkx en Menno Oerlemans, de oprichters van de vereniging.

Afgelopen zomer brachten zij een alternatief plan voor de Buitenstad naar buiten. Aan dat plan hebben ze twee jaar gewerkt. Belangrijkste punt daarin is dat de Albert Heijn moet verhuizen.

Maquette

Bijna anderhalf jaar werkte het drietal aan een eigen ontwerp voor de inrichting van het terrein, dat bij de meeste mensen bekend staat als 'Buko-terrein'. Van het resultaat hebben ze een mooie maquette gemaakt waarop precies te zien is wat ze bedoelen. Mooie zichtlijnen, zodat je vanaf vrijwel elke plek de Waal kunt zien, een struinroute langs een boulevard, een zwembad, scheepshelling en daarmee meer plaats voor watersport. De woningen zouden op palen kunnen worden gebouwd, met energie genererend glas, zonnepanelen en warmtepompen.

Het drietal zocht de publiciteit met het plan, sprak met de grondeigenaren, met de wethouder, ambtenaren en andere betrokkenen. "De reacties zijn heel positief", vertellen ze. "Iedereen die de maquette ziet, is enthousiast."

De grond van de supermarkt is eigendom van beleggings- en investeringsmaatschappij De Hoge Dennen. "Dat bedrijf staat best positief tegenover de ontwikkelingen in de Buitenstad", aldus Paul Burgers. "Maar ze vinden het allemaal veel te lang duren. Dus nu hebben ze een aanvraag ingediend voor een bouwvergunning, zodat Albert Heijn kan uitbreiden."

Politieke druk

Volgens de Vereniging De Buitenstad i.o. kan de lokale politiek alle betrokken partijen, dus naast Hoge Dennen ook Rijkswaterstaat en Waalbommel, een duwtje in de goede richting geven. "Het middel dat voorligt is politieke visie en politieke druk", schrijft de vereniging in de brief aan de gemeenteraad. "Zodat samenwerken van de investeerders en andere belanghebbenden gaat ontstaan. Dat middel kunt alleen u mobiliseren. Bent u daartoe bereid?"

Volgens de oprichters van de vereniging gaat het niet alleen maar om een 'mooiere' Buitenstad. "Als het lukt om er een bruisende, levendige omgeving te creëren is dat ook financieel veel beter", legt Schalkx uit. "Dan houdt Zaltbommel de regionale functie en willen veel meer mensen hier wonen en werken. Eigenlijk moet de politiek op de 'resetknop' drukken en alle belangen op een rij zetten. Dan krijgen we een mooiere supermarkt, meer parkeerruimte en veel ruimte voor toerisme en recreatie. Lukt dat niet, dan komen er grote blokkendozen met appartementen."

De leden van de vereniging Buitenstad i.o. hebben goede hoop dat het tij op tijd gekeerd kan worden. "We hebben ook uitgerekend of onze ideeën financieel haalbaar zijn", zegt Menno Oerlemans. "Ons plan is echt geen luchtfietserij en dat willen we de gemeenteraad ook graag toelichten."

De boodschap is duidelijk: "Als de supermarkt op de huidige locatie blijft, dan ligt het hele project de komende vijftig jaar stil", aldus Paul Burgers.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >

reageer als eerste
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER