Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Gerry Houweling (3e v.l.) en haar vrienden bezoeken Lonneke van Staveren Foolen in atelier 'Mooi Artistiek'.
• Gerry Houweling (3e v.l.) en haar vrienden bezoeken Lonneke van Staveren Foolen in atelier 'Mooi Artistiek'. (Foto: Vincent Wibier)

Kunst Kiezel Klei is weer van start

  •   92 keer gelezen

REGIO • De roodgele pijlen van Kunst Kiezel Klei sieren de Bommelerwaard weer. De organisatie wil er vooral 'een feest van maken'.

"Hans de Wit is binnenhuisarchitect en voorzitter van de Stichting Kunstmin, die de kunstroute alweer voor de zeventiende keer organiseert. Zijn 'ondersteunende factor' Hanneke, die zich bezighoudt met toneel, is enthousiast: "Als je de route een aantal jaren achter elkaar doet dan zie je de kunstenaars in hun werk groeien. Dat vind ik heel boeiend."

Levendig
Hans de Wit vindt het vooral zaak om Kunst Kiezel Klei feestelijk aan te pakken: "Kunst is belangrijk voor een stad, het houdt de zaak levendig. Kunst biedt echt een meerwaarde; gelukkig ziet de gemeente dat ook steeds meer in."

Kunstenaars ontmoeten ook elkaar
Bij de evaluatie van eerdere jaren gaven de kunstenaars aan dat zij elkaar zo weinig tegenkwamen. "Daar gaan we verandering in brengen. Dat begon al met de feestelijke openingsavond en we hebben dit jaar voor het eerst workshops. Kunstenaars ontmoeten daarbij niet alleen het publiek, maar ook elkaar. Als het goed is, werkt dat heel inspirerend. Ik denk dat de kunstenaars ook van elkaar kunnen leren. Tekstschrijven bijvoorbeeld, hoe communiceer je over je werk als je daarover iets op papier zet of op je eigen website? Hoe ga je om met social media? Kortom: presentatie is belangrijk. In verschillende workshops komen dit soort zaken aan de orde."

Troostvogeltjes
Voor de gelegenheid heeft Gerry Houweling een groep kunstroutegangers om zich heen verzameld. Gerry is verknocht aan de 'troostvogeltjes' die tijdens Kunst Kiezel Klei te vinden zijn in de Sint Maartenskerk. De groep is heel divers. Zo maak ik kennis met Han Teters, monteur bij de Nederlandse Spoorwegen en rechterhand van Annemarie Rijkse de Haarlemse kunstenares en eigenaar van KunstAnne.

Tweelingzussen
Dan zijn er de tweelingzussen An en Adrie Heldoorn die in geuren en kleuren vertellen dat zij 31 keer verhuisd zijn en uiteindelijk toch weer in de Bommelerwaard terugkeerden. An: "We hebben hier zwemmen en schaatsen geleerd, Hurwenen is het mooiste plekje van Nederland."

Haar zus Adrie vertelt dat zij al vijftien jaar druk is met de verzorging van in de steek gelaten katten. "Om vier uur opstaan en dan naar de beestjes. Ik vind het belangrijk dat alle dieren goed verzorgd worden. Er worden zeker in de zomervakantie nog steeds veel dieren gewoon buiten gegooid. Dat kan toch niet?"

Bridge en golf
Onder de gasten ook Hans de Pauw, organisator van de bridge-drive en het golftoernooi ten gunste van de Watoto Foundation, de stichting rondom de al eerder genoemde 'troostvogeltjes' voor het goede doel, voor hulp aan veelal verslaafde jongeren in Tanzania.

Overzicht in oude Rabobank
Het oude centrum van Bommel biedt onderdak aan maar liefst 24 deelnemende kunstenaars, zowel beroeps als amateurs. Een zelfde hoeveelheid is te vinden in de dorpen rondom Zaltbommel: Nieuwaal, Brakel, Bruchem, Heerewaarden, Hurwenen en Rossum. De overzichtstentoonstelling in het voormalig pand van de Rabobank bij de Bossche Poort biedt een goed startpunt om een keuze te maken. Want de route langs de ateliers is vrij samen te stellen.

Zonder kunst houd je weinig over
Hanneke: "Maar er zijn ook heel veel mensen die overal langsgaan. Gelukkig is Kunst Kiezel en Klei verspreid over twee weekenden, 2 en 3, en 9 en 10 september. Samen genieten van kunst en cultuur. Probeer je een Zaltbommel voor te stellen zonder kunst en cultuur… wat houd je dan nog over?"

Mooi Artistiek
Tijd om naar buiten te gaan. Al vanuit de verte zien we de eerste roodgele pijl die aangeeft dat men hier welkom is om kunst te kijken. Dit is het atelier van beeldend kunstenaar Lonneke van Staveren Foolen: 'Mooi Artistiek'. Naast haar eigen werk organiseert zij cursussen en workshops van 'Make it naked' (naaktmodel naschilderen; leerzaam en lachen) tot 'Kei mooi' (van de gekste dingen prachtige kunstwerkjes maken). Inspiratie te over.

Info: www.kunstkiezelklei.nl

Vincent Wibier

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >

reageer als eerste
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226467&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkontakt.nl/bommelerwaard&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=119,238,253,256,319,353,406,510,543,549,564,612,794,883,105,143,194,307,532" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226490&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkontakt.nl/bommelerwaard&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=119,238,253,256,319,353,406,510,543,549,564,612,794,883,105,143,194,307,532" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>