Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
foto: Lya Cattel

'Albert van den Bosch is een man om van te houden'

  •   745 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Albert van den Bosch neemt vrijdag 21 april officieel afscheid als burgemeester van Zaltbommel. Het Kontakt vroeg verschillende mensen iets over hem te zeggen.

Robert-jan Bax (voormalig woordvoerder)

"Nadat ik Albert van den Bosch een keer had afgezet voor zijn woning en wegreed, keek ik in de binnenspiegel van mijn auto. Hij stond midden op straat met zijn grote gestalte te stampen, én te stampen, zijn schoenen te vegen, én te vegen. Hij had iets vies onder zijn schoenen. Toen en ook nu zorgt het voor een glimlach op mijn gezicht. Waarom weet ik niet. Mensen die hem kennen, zullen het herkennen. Het is zo typisch Albert. Iets menselijks. Iets gewoons. Misschien is Albert wel een beetje ongewoon gewoon, en soms ook gewoon een beetje ongewoon. Het 'gewone' zit heel sterk in zijn benaderbaarheid en betrokkenheid. Voor hem heel gewoon, maar misschien is het wel helemaal niet zo gewoon. Het zijn kwaliteiten die inwoners vaak erg waarderen en die bijdragen aan het vertrouwen in politiek en bestuur. Het ongewone, en dus bijzondere, aan Albert vond en vind ik zijn lef. Hij durfde problemen bij naam te noemen, iets waar ik als woordvoerder weleens zenuwachtig van werd. In bestuurlijk Nederland was en is dat soms wat 'ongewoon'. Het is risicovol voor een bestuurder en het kan je kwetsbaar maken, omdat je nog meer onder een vergrootglas komt te liggen. Inwoners waarderen het juist vaak. Helemaal omdat Albert ook erg gedreven was . Er zijn altijd mensen die het vertrek van een burgemeester niet erg vinden, maar er zijn zeker ook mensen die het erg jammer vinden. Ik weet zeker dat er inwoners zijn die een beetje van Albert zijn gaan houden. Ik in ieder geval."

Donja van der Waal

Donja van der Waal, bestuurslid stichting Muziek in de Sint Maarten: "Wij zijn blij dat Albert van den Bosch in Zaltbommel blijft wonen, want dan kan hij ambassadeur blijven van de Matthäus Passion. Dat doet hij met verve, hij zet zijn contacten en zijn enthousiasme in om mensen naar de uitvoering te krijgen." Met plezier denkt ze terug aan het promotiefilmpje dat de stichting met de burgemeester opnam. "David Bowie was toen net overleden en Van den Bosch was blijkbaar fan van hem. Hij vergeleek Bowie met Bach. Zo'n spontane, ludieke uitspraak vind ik tekenend voor hem."

Frits van der Schans

"Nieuwjaarsnacht 2017. Jongeren in Bruchem wilden een groots vuurwerk organiseren en waren daarvoor met de pet rondgegaan. Niet alleen Bruchemers, maar ook Albert van den Bosch deed een duit in het zakje. Tijdens Nieuwjaarsnacht mistte het enorm, waardoor het vuurwerk letterlijk de mist in zou gaan. De organisatoren vroegen mij contact op te nemen met de burgemeester om uitstel voor het vuurwerk te vragen. Na verschillende nachtelijke telefoontjes met de politie, kreeg ik even na tweeën een appje van de burgemeester: "het komt allemaal goed". Enkele dagen later had Bruchem een geweldig vuurwerk. Albert begrijpt nu hoe hij met Bruchemse jeugd tijdens Oud&Nieuw moet omgaan. Hopelijk geeft hij die 13 jaar ervaring mee aan zijn opvolger."

Paulette Willemse

Paulette Willemse heeft in veel verschillende functies met de burgemeester te maken gehad. Als eigenaresse van haar Balletschool natuurlijk, maar ook als voorzitter van Stichting Orizon, voorzitter van het Sint Maartensfeest, ambassadeur van de Matthäus Passion Zaltbommel en als bestuurslid van Stichting Bommelerwaard Bouwt aan Azië. "Toen Albert van den Bosch hier net burgemeester was kwam een collega uit Zutphen bij mij op bezoek. Ze wist de weg niet en vroeg aan een toevallige voorbijganger hoe ze naar de Balletschool moest rijden. De man reageerde enthousiast en zei vol trots: "Weet u mevrouw, ik ben sinds vandaag burgemeester van Zaltbommel maar ik weet helaas de weg nog niet in mijn stad". Later heeft hij de weg naar de Balletschool wel gevonden toen hij mij een lintje kwam opspelden. Ofschoon hij me hardnekkig 'Paulien' is blijven noemen hebben we altijd plezierig contact gehad. Ik bewaar goede herinneringen aan mijn samenwerking met deze 'burgervader' en ik wens hem alle succes."

Thom Ummels (D66)

Thom Ummels van D66: "Ik heb burgemeester Albert van den Bosch leren kennen als een gepassioneerd voorstander van de gekozen bestuurder, de gekozen volksvertegenwoordiger. Hoewel hij niet zo enthousiast leek over 'de gekozen burgemeester'. En hij, zoals veel burgemeesters, ook regenteske trekjes vertoonde. Te wijten aan het 'burgemeestersvirus', dat nogal heerst onder benoemde bestuurders. Maar hij hamerde op de rol van de gemeenteraad als baas van de gemeente. Verwees vaak naar zijn verleden als raadslid in Utrecht. Na twaalf jaar is Albert dan ook op zijn gekozen plaats. Als 'baas van Nederland', in de Tweede Kamer!"

Bertjan Kers

Bertjan Kers is verslaggever bij Brabants Dagblad. Hij woont in Zaltbommel en werkte er ook jarenlang als journalist. Maar hij werkte ook in andere gemeentes en heeft dus heel wat burgemeesters meegemaakt. Momenteel is hij verslaggever bij de editie Langstraat van het Brabants Dagblad en koestert hij nog warme herinneringen aan Albert van den Bosch. "Als journalist wist je wanneer je je pen in de aanslag moest houden. Als Albert van den Bosch begon met zinnen als "Wat ik er nog over wil zeggen…" of: "Dit wil ik er dan nog wél over kwijt" dan kwam er in negen van de tien gevallen nieuws uit zijn mond. Of de Haagse journalisten hem net zo goed zullen leren kennen als hun regionale collega's, zal de komende vier jaar blijken. Als ze hier achter komen, dan is het maar de vraag of ze daarna nog een joviale klap op hun schouder krijgen. Albert zal het journaille uit de regio nog gaan missen."

Geert Bok (SGP)

"Als burgemeester van den Bosch voorafgaande aan de raadsvergadering de SGP fractie de hand schudde, was zijn begroeting steevast: dag mannen broeders. De klassieke aanduiding van de AR mannen was die van de SGP geworden. Steevast kwam daarna het verhaal over het AR verleden van zijn vader…
Bij het vieren van 70 jaar bevrijding heeft Zaltbommel groots uitgepakt. Onder andere door het organiseren van een optocht met legervoertuigen. Natuurlijk met burgemeester Van den Bosch. In Nederhemert kreeg hij een sigaar, formaat 'Churchill'. Met regenjas, staande in het voorste voertuig. Dat moet dé reden zijn geweest dat hij nu Tweede Kamerlid met als portefeuille defensie is geworden."

Hellen Sluiter (GroenLinks)

"De burgemeester, oftewel de burgervader zoals hij zichzelf placht te noemen, wat typeert hem? Dat hij na een vergadering kon zeggen, vertrouwelijk met een hand op je arm: 'Je had gelijk hoor, maar dat kan ik natuurlijk niet hardop zeggen'. Of dat je met gekromde tenen zat te luisteren naar een toespraak en dat hij vervolgens met een kwinkslag de mensen weer voor zich wist te winnen. Warm menselijk, humoristisch."

Johan Cahuzak (columnist)

"Volgens mij zit ie in de Tweede Kamer achteraan terwijl hij in Zaltbommel voorzitter was. Daar hoor je hem niet over. Kom daar maar eens om bij die zeurkousen van Denk. Die voelen zich gelijk gediscrimineerd. Heeft Albert geen last van. Nu scheelt het dat ie dik twee meter is: hij ziet het toch wel. Zijn markante kop, zijn bril en zijn opoefiets, die zal ik me herinneren. En het lef dat hij had toen ik hem stevig interviewde voor zijn eigen mensen bij de nieuwjaarsreceptie. Waar later die SGP'ers nog mopperden over het feit dat ik hem zo royaal tutoyeerde. Dat loste hij ook netjes op."

Henny van Kooten (burgemeester)

Burgemeester Henny van Kooten van Maasdriel noemt zijn Zaltbommelse collega 'een openhartig mens'. Met een kanttekening: "Als hij eenmaal begint te praten, ben je wel even zoet." In dat verband herinnert Van Kooten zich nog goed een bezoek dat de twee burgemeesters brachten aan commissaris van de koning Cornielje, om financiële ondersteuning te vragen voor de Bommelerwaardse samenwerking. "Van den Bosch zei tegen mij: 'Zal ik beginnen met het verhaal, dan kun jij het waar nodig aanvullen.' Waarop ik zei: 'Als jij begint, denk je dat ik dan ooit nog aan het woord kom?' Daar hebben we met elkaar smakelijk om gelachen; de commissaris ook."

Koos de Looff (VVD)

"Op een zonnige meidag in 2004 kwam ik met mijn partner als eerste de Poorterij binnen om na de bijzondere raadsvergadering Albert en Sandra van den Bosch te feliciteren met de benoeming tot onze burgemeester. Omdat er nog geen andere officials aanwezig waren zei Albert op de later voor iedereen zeer herkenbare wijze: "nou ja, uhm dan gaan we daar maar staan en beginnen hè'. Na een korte kennismaking en wat beleefdheden over de stad was Albert dan ook begonnen en het enthousiasme van toen heeft hij haast dertien jaar volgehouden! 'Ik wil nog wel één ding zeggen, ...' Een inleidende zin waarmee door Albert van af toen aan ons gevraagd en ongevraagd heldere inzichten worden gegeven. Iets waar ze naar ik verwacht in Den Haag veel aan zullen hebben!"

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >

reageer als eerste
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226467&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkontakt.nl/bommelerwaard&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=119,238,253,256,319,353,406,510,543,549,564,612,794,883,105,143,194,307,532" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226490&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkontakt.nl/bommelerwaard&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=119,238,253,256,319,353,406,510,543,549,564,612,794,883,105,143,194,307,532" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>