• Vrijwilligers zijn onder andere nodig voor rondleidingen en om het winkeltje in de kerk te bemannen.
• Vrijwilligers zijn onder andere nodig voor rondleidingen en om het winkeltje in de kerk te bemannen. Foto: Janneke Boogaard

Sint-Maartenskerk zoekt vrijwilligers

Algemeen 488 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De Sint-Maartenskerk zoekt nieuwe vrijwilligers, die bijvoorbeeld de kiosk willen bemannen of rondleidingen willen geven.

De Sint-Maartenskerk is hét toonaangevend gebouw in Zaltbommel, dat je met zijn hoogte van 68 meter niet snel over het hoofd ziet. De Bommelaren zijn trots op hun kerk, die al in rond het jaar 700 zijn eerste voorganger had op dezelfde plaats, in de vorm van een houten kerkje. En waar vanaf het jaar 1303 de Sint-Maartenskerk zelf voor het eerst werd vermeld, toen de nieuw gebouwde kerk een kapittelkerk werd met tien kanunniken.

Kerkdiensten
Momenteel is de Sint- Maarten een kerkgebouw van de protestantse gemeenschap en worden er nog regelmatig kerkdiensten in gehouden.

Onderhoud
Maar het is ook het gebouw van de héle Bommelse gemeenschap. De provincie draagt hier jaarlijks met een fors bedrag aan bij, voor het onderhoud van de kerk, mits Zaltbommel zelf jaarlijks een zelfde bedrag bij elkaar brengt. Een doel waarvoor het bestuur van de Stichting St. Maarten zich inzet, bestaande uit de burgemeester van Zaltbommel met enkele medewerkers en bestuursleden.

Exploitatie
Voor de exploitatie is momenteel de CMN groep (onder andere van De Poorterij) verantwoordelijk. Zij organiseert concerten, biedt rondleidingen aan, stelt de kerk beschikbaar voor tentoonstellingen, recepties en symposia. Kortgeleden heeft bijvoorbeeld het Cambium College gebruik gemaakt van dit mooie gebouw, bij een stijlvolle diploma-uitreiking aan hun leerlingen.

Rondleidingen
En dan is er nog de kerk als museum, waar de rondleiders niet over uitgepraat raken. De kerk in de maanden maart-april-november-december in de weekenden geopend voor bezoekers. En van mei t/m oktober 6 dagen per week (dinsdag t/m zondag). Steeds van 13:30 tot 16:30 uur. Het beklimmen van de toren kan op zaterdag en zondag om 14:00 uur of om 15:15 uur. Op afspraak wordt ook buiten deze uren een rondleiding georganiseerd.

Winkeltje
De vrijwilligers van het winkeltje in de kerk dat leuke hebbedingetjes verkoopt, de vrijwilliger die het toezicht houdt in de kerk en de kerkgids heten de bezoekers welkom en beantwoorden zo vragen. Naast de kerkgidsen zijn er ook een tiental rondleiders. Zo'n rondleiding wordt van tevoren afgesproken en alle rondleiders hebben zo hun eigen specialiteit: naast de algemene basisinformatie over de kerk, weet de één veel van de schilderingen, en de ander juist weer meer van de grafzerken, van de bouw van de kerk of van de torens.

Deze zomer wordt de kiosk opgeknapt en het assortiment van de kiosk uitgebreid door de CMN groep, samen met een aantal vrijwilligers. Op 24 juli a.s. is er een 'Zomerse maaltijd voor vrijwilligers'. De rondleiders maken deze zomer een start met het nadenken/opzetten van speciale rondleidingen, en met het opzetten van een opleidingsprogramma voor nieuwe rondleiders.

Meer informatie over het vrijwilligerswerk voor de Sint-Maartenskerk is verkrijgbaar bij Liesbeth Vleeskruijer: 06-55113216 e-mail: roostermaker@maartenskerk.nl

Meer informatie over de kerk zelf staat op: https://maartenskerk.nl/sint-maartenskerk/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 11 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden