Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Conservator Roland Gieles in één van de ruimtes van Museum Stadskasteel.
• Conservator Roland Gieles in één van de ruimtes van Museum Stadskasteel. (Foto: Lya Cattel)

Stadskasteel Zaltbommel: van oudheidkamer naar verhalenkasteel

  •   197 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Gebrek aan ruimte voor de eigen collectie. Dat is waar Roland Gieles (29) sinds januari wel een beetje tegenaan loopt als nieuwe conservator van Museum Stadskasteel. Maar toch heeft hij al een paar mooie projecten op de rit staan.

Het voormalige Maarten van Rossemhuis heeft op de begane grond twee expositieruimtes en op de eerste verdieping een grote zaal. De zolder is in gebruik als depot en twee kleine kamertjes zijn ingericht als kantoorruimte voor de conservator en voor beheerder Majo Slosser.

"Het is klein, maar wel heel mooi", zegt de in Zaltbommel geboren en getogen Roland.

De Virieu

Tijdens zijn studie kunstgeschiedenis heeft hij meerdere projecten gedaan voor het Stadskasteel. Zoals een onderzoek naar de schilderijen uit het Nuts-gebouw, meehelpen bij het opzetten van educatieprojecten over Fiep Westendorp en de tentoonstelling over Bommelse landschapsarchitect Francois Willem de Virieu (1789-1876).

Het werk van De Virieu heeft nog steeds Roland's warme belangstelling: in opdracht van de gemeente Zaltbommel werkt hij aan een historisch onderzoek voor het restauratieproject van de bolwerken, die rond 1830 door De Virieu zijn ingericht als wandelpark.

Lijntjes met de stad

Het bestuur van Museum Stadskasteel is ontzettend blij met de Bommelaar. "Hij heeft heel veel lijntjes met de stad en de hele Bommelerwaard", zegt secretaris Irene Diependaal. "Als bestuur merken we echt dat zijn hart er in zit. Hij richt zich natuurlijk op de regio, maar weet ook de verbinding te leggen met landelijke ontwikkelingen en historie."

Frisse ideeën

Ook beheerder Majo Slosser is blij met zijn nieuwe jonge collega. "Frisse ideeën zijn heel goed voor het museum", zegt hij.

Tot 2008 was het museum volgens Majo een soort 'oudheidskamer': "Tegenwoordig is het meer een verhalenkasteel. Dat thema gaan we in de toekomst verder uitbouwen."

Fiep Westendorp

Roland hoopt wel dat daar meer fysieke ruimte voor kan komen. "De grote zaal is nu helemaal ingericht als eerbetoon aan Fiep Westendorp", vertelt hij. "Dat vind ik terecht en veel bezoekers komen daar op af. Maar het betekent wel dat we voor andere objecten van het museum heel weinig over houden. Dat is erg jammer."

Ook het bestuur worstelt met de ruimte die Fiep in beslag neemt. Het was een teleurstelling dat het geplande Fiep Paviljoen op het grasveld van de voormalige Philipsschool en niet gaat komen. "We hopen nog steeds dat er een andere goede oplossing komt", zegt Irene.

Onder den Sint Maarten

De afgelopen tijd is Roland druk geweest met de voorbereidingen voor een bijzondere tentoonstelling met werk van meubelfabriek 'Onder den Sint Maarten'. Die fabriek werd rond 1900 in Zaltbommel opgericht en vernoemd naar de mooie Sint-Maartenskerk. Al snel verhuisde de productie naar Haarlem, maar het bleef toch altijd ook een beetje Bommels trots.

De tentoonstelling is georganiseerd ter gelegenheid van het Cultuurfestival Bommelerwaard en ingericht op een bijzondere locatie: in de woning van de voormalig directeur van de gasfabriek op de hoek van de Virieusingel en de Waalbandijk.

Art Nouveau

Hier zijn een complete huiskamer en slaapkamer ingericht met meubels uit de collectie van het Stadskasteel én topstukken van particulieren. Art Nouveau zoals het bedoeld is. "Cultureel erfgoed, design en geschiedenis komen hier samen", zegt Roland. "Opnieuw een tentoonstelling om Zaltbommel mee op de kaart te zetten."

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }