• Conservator Roland Gieles in één van de ruimtes van Museum Stadskasteel.
• Conservator Roland Gieles in één van de ruimtes van Museum Stadskasteel. Foto: Lya Cattel

Stadskasteel Zaltbommel: van oudheidkamer naar verhalenkasteel

Algemeen 240 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Gebrek aan ruimte voor de eigen collectie. Dat is waar Roland Gieles (29) sinds januari wel een beetje tegenaan loopt als nieuwe conservator van Museum Stadskasteel. Maar toch heeft hij al een paar mooie projecten op de rit staan.

Het voormalige Maarten van Rossemhuis heeft op de begane grond twee expositieruimtes en op de eerste verdieping een grote zaal. De zolder is in gebruik als depot en twee kleine kamertjes zijn ingericht als kantoorruimte voor de conservator en voor beheerder Majo Slosser.

"Het is klein, maar wel heel mooi", zegt de in Zaltbommel geboren en getogen Roland.

De Virieu

Tijdens zijn studie kunstgeschiedenis heeft hij meerdere projecten gedaan voor het Stadskasteel. Zoals een onderzoek naar de schilderijen uit het Nuts-gebouw, meehelpen bij het opzetten van educatieprojecten over Fiep Westendorp en de tentoonstelling over Bommelse landschapsarchitect Francois Willem de Virieu (1789-1876).

Het werk van De Virieu heeft nog steeds Roland's warme belangstelling: in opdracht van de gemeente Zaltbommel werkt hij aan een historisch onderzoek voor het restauratieproject van de bolwerken, die rond 1830 door De Virieu zijn ingericht als wandelpark.

Lijntjes met de stad

Het bestuur van Museum Stadskasteel is ontzettend blij met de Bommelaar. "Hij heeft heel veel lijntjes met de stad en de hele Bommelerwaard", zegt secretaris Irene Diependaal. "Als bestuur merken we echt dat zijn hart er in zit. Hij richt zich natuurlijk op de regio, maar weet ook de verbinding te leggen met landelijke ontwikkelingen en historie."

Frisse ideeën

Ook beheerder Majo Slosser is blij met zijn nieuwe jonge collega. "Frisse ideeën zijn heel goed voor het museum", zegt hij.

Tot 2008 was het museum volgens Majo een soort 'oudheidskamer': "Tegenwoordig is het meer een verhalenkasteel. Dat thema gaan we in de toekomst verder uitbouwen."

Fiep Westendorp

Roland hoopt wel dat daar meer fysieke ruimte voor kan komen. "De grote zaal is nu helemaal ingericht als eerbetoon aan Fiep Westendorp", vertelt hij. "Dat vind ik terecht en veel bezoekers komen daar op af. Maar het betekent wel dat we voor andere objecten van het museum heel weinig over houden. Dat is erg jammer."

Ook het bestuur worstelt met de ruimte die Fiep in beslag neemt. Het was een teleurstelling dat het geplande Fiep Paviljoen op het grasveld van de voormalige Philipsschool en niet gaat komen. "We hopen nog steeds dat er een andere goede oplossing komt", zegt Irene.

Onder den Sint Maarten

De afgelopen tijd is Roland druk geweest met de voorbereidingen voor een bijzondere tentoonstelling met werk van meubelfabriek 'Onder den Sint Maarten'. Die fabriek werd rond 1900 in Zaltbommel opgericht en vernoemd naar de mooie Sint-Maartenskerk. Al snel verhuisde de productie naar Haarlem, maar het bleef toch altijd ook een beetje Bommels trots.

De tentoonstelling is georganiseerd ter gelegenheid van het Cultuurfestival Bommelerwaard en ingericht op een bijzondere locatie: in de woning van de voormalig directeur van de gasfabriek op de hoek van de Virieusingel en de Waalbandijk.

Art Nouveau

Hier zijn een complete huiskamer en slaapkamer ingericht met meubels uit de collectie van het Stadskasteel én topstukken van particulieren. Art Nouveau zoals het bedoeld is. "Cultureel erfgoed, design en geschiedenis komen hier samen", zegt Roland. "Opnieuw een tentoonstelling om Zaltbommel mee op de kaart te zetten."

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 23 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden