Afbeelding
Foto: Britta Alink

Op naar een 'duurzaam' Zaltbommel

Algemeen 343 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Alle gemeenten in Nederland hebben de opdracht om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Zaltbommel heeft de eerste stap gezet met een 'duurzaamheidsprogramma' waar de politiek zich donderdag tijdens de carrouselvergadering over uit gaat spreken.

CV-ketel aan vervanging toe? Bestel dan niet meteen een nieuwe, maar ga eerst op zoek naar alternatieven. Dat is een van de boodschappen van de gemeente Zaltbommel in het programma Duurzaamheid. Het terugdringen van de uitstoot van CO2 is een belangrijk doel in het programma. Die uitstoot lag in 2016 op 612 kiloton (in 1990 was dat nog 'maar' 205 kiloton). Doel in het programma is om in 2022 te dalen naar 440 en in 2030 naar 100 kiloton. Dat doel heeft Zaltbommel niet zelf bedacht, maar is opgelegd door het rijk.

Kassen
De grootste energiegebruikers in de Bommelerwaard zijn de land- en tuinbouwbedrijven en dan vooral de kassen. "De glastuinbouw streeft naar een reductie van 440 kiloton CO2-uitstoot per jaar", vertelt wethouder Willem Posthouwer, die deze maand de boer op gaat met zijn 'Programma Duurzaamheid'. Hij gaat namens de gemeente in gesprek met tuinders en stimuleert ze om ook aan de slag te gaan met het thema.

Bedrijven en woningen
Ook de andere bedrijven in de gemeente moeten er aan geloven. "We hebben een aantal bedrijventerreinen met parkmanagement, waarbinnen ondernemers met elkaar praten over duurzaamheid", zegt Posthouwer. "Als gemeente maken we met die organisaties 'deals voor duurzaamheid'."

Huurwoningen
Woningcoöperaties Woonlinie en De Kernen zijn al een paar jaar actief op het gebied van duurzaamheid. Veel huurwoningen zijn de afgelopen jaren voorzien van driedubbel glas, geïsoleerde daken en zonnepanelen. Binnenkort start in de Mozartstraat in Zaltbommel zelfs een onderzoek naar de mogelijkheid om de cv-ketels in de woningen te vervangen door warmtepompen.

Gewoon starten
Het kan allemaal niet in één keer, realiseert ook wethouder Posthouwer zich heel goed. "Het allerbelangrijkste is dat we gewoon gaan starten", zegt hij. Dat betekent dat hij hoopt dat ondernemers én particulieren bij elke beslissing nadenken over duurzaamheid. Het nóg meer scheiden van restafval, scheelt veel CO2-uitstoot, alle asbestdaken verwijderen draagt bij aan duurzaamheid en ook die cv-installatie vervangen voor een duurzamer manier om je huis te verwarmen helpt. De gemeente wil daar bij helpen, bijvoorbeeld in de vorm van 'duurzaamheidsleningen'. "Wij moeten mensen heel goed gaan vertellen dat ze door die best grote investering op termijn ook nog flink geld gaan besparen", aldus Posthouwer.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 11 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 13 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden