Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• De vrijmarkt afgelopen jaar.
• De vrijmarkt afgelopen jaar. (Foto: Lya Cattel)

Oranje Comité Zaltbommel stopt ermee

  •   1190 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Het Oranje Comité Zaltbommel ermee. Enkele bestuursleden hebben gezondheidsproblemen en het is niet gelukt opvolgers te vinden. De wijkraad en het binnenstadsfonds gaan nu proberen de festiviteiten op Koningsdag te organiseren.

De beslissing van het comité komt niet uit de lucht vallen. "Al jaren doen we oproepjes voor extra bestuursleden, via de kranten, social media en ons eigen netwerk, maar er komt niemand bij", constateert bestuurslid Rob Boer. Nu er enkele krachten wegvallen door ziekte valt het doek definitief.

Teleurgesteld
Hoewel Boer veel teleurgestelde reacties om zich heen hoort sinds het besluit is gevallen, verwacht hij niet dat anderen alsnog de draad oppakken. "Nu vindt iedereen het jammer, maar om daadwerkelijk het Oranjefeest te organiseren, daar komt heel wat bij kijken."

Ook de gemeente reageerde teleurgesteld op de mededeling van het comité, maar springt niet in het ontstane gat. "Ze kunnen moeilijk alle activiteiten overnemen die verenigingen en stichtingen niet meer kunnen organiseren", begrijpt Boer ook wel.

Wijkraad
Direct na publicatie van dit nieuws op de website van Het Kontakt bleek echter dat er al actie wordt ondernomen om de viering van Koningsdag in Zaltbommel toch doorgang te laten gaan: de wijkraad van de binnenstad en het binnenstadsfonds van de ondernemers zijn ermee bezig. Zij hopen eind deze week meer informatie te kunnen geven.

Vrijmarkt en kinderspelen
Het Oranje Comité zorgde jaarlijks voor de kinderspelen op de Markt, de optocht met versierde fietsen en de vrijmarkt. Het vinden van sponsors om genoeg financiële armslag te hebben en vrijwilligers die zich willen inzetten, vraagt behoorlijk wat energie.

"Je hebt ongeveer acht bestuursleden nodig en dan moet je rekenen op een aantal avonden door het jaar heen. En dan natuurlijk de dag ervoor, Koningsdag zelf van 6:00-22:00 uur en de dag erna."

Scouting
Vrijwilligers van de scouting helpen al jaren door vrijwilligers beschikbaar te stellen die de spelletjes zoals het grote luchtkussen en de rodeostier bemensen. Van die vereniging kan niet méér verwacht worden, denkt Boer. "De samenwerking was altijd prima, maar ook voor de scouting wordt het eerder lastiger dan makkelijker om genoeg vrijwilligers te vinden die op Koningsdag willen helpen."

Pijn in het hart
Hoewel de voorbereiding en de organisatie op de dag zelf heel veel werk is, heeft het bestuur het alle jaren met heel veel plezier gedaan. "Het is een moeilijke beslissing geweest om te stoppen, wij doen dit met pijn in het hart."

Oud-burgemeester
Het initiatief om de Stichting Oranje Comité Zaltbommel op te zetten, kwam ruim 25 jaar geleden van toenmalig burgemeester Palm. Hij vond het maar niks dat Koninginnedag ongemerkt aan Zaltbommel voorbij gingen belde een aantal Bommelaars.

Enkele bestuursleden van het eerste uur, Goof Nijhof en Jaap Giltjes, zitten ook nu nog in het bestuur.

Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }