Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Zondag is het kunstwerk onthuld in het bijzijn van familie van Driekske van Wordragen en Hannes van Berkel.
• Zondag is het kunstwerk onthuld in het bijzijn van familie van Driekske van Wordragen en Hannes van Berkel. (Foto: aangeleverd)

Kerstnachttraditie Ammerzoden vastgelegd in kunstwerk

  •   741 keer gelezen

AMMERZODEN • Op de zondag voor kerst werd in Ammerzoden een kunstwerk onthuld dat herinnert aan de belofte van Driekske van Wordragen om gedurende de hele kerstnacht in Ammerzoden muziek te maken, als Nederland bespaard mocht blijven van deelname aan de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de Kerst van 1914 lag Driekske in de loopgraven om ons land te verdedigen. Sindsdien wordt elke kerstnacht in Ammerzoden muziek gemaakt. Robert van Dijk kwam dit tijdens de honderdste editie ter ore en hij besloot dit te vereeuwigen in zijn dorp.

Regelgeving
"Dat is sneller gezegd dan gedaan", bekent de ras-Ammerzodenaar. "Ik denk, dat moet in de eeuwigheid vastgelegd worden maar dan loop je tegen allerlei regelgeving aan." Van Dijk is gemeenteraadslid, maar heeft nu aan den lijve ervaren dat een goed idee niet zomaar werkelijkheid wordt. "Het is wel goed om deze procedure een keer zelf te doorlopen."

Na een jaar in de ambtelijke molen meegedraaid te hebben, is zijn wens omgezet in een vergunning. Hierna wist Van Dijk een mooie bijdrage los te krijgen vanuit de subsidiepot 'Goed idee doe er iets mee'. Ook de Rabobank heeft een duit in het zakje gedaan via het Coöperatiefonds. 

Gemaakt in het dorp 
Veel mensen uit het dorp hebben een rol gespeeld bij de totstandkoming van het beeld. Het is vervaardigd uit cortenstaal door het Ammerzodense bedrijf Rotech Metaaltechniek van Ton van Rooij. Bart Vugts en Rick de Wit hebben de puntjes op de i gezet.

Nazaten van Driekske van Wordragen en Hannes van Berkel, de eerste 'toeteraars' die de mensen verrasten tijdens de kerstnachten, waren zondag bij de onthulling. Het kunstwerk staat op de locatie waar voorheen de muziekkiosk stond. Wethouder Peter de Vries verrichtte de officiële onthulling in het bijzijn van een kleine honderd belangstellenden.

"Ik hoop dat het beeld er nu ook weer honderd jaar staat. Dank aan de familie Van Wordragen en Van Berkel en zeker ook de leden van de fanfare die ervoor zorgen dat de traditie niet uitsterft", zegt Van Dijk.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }