Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Koninklijke Harmonie Semper Crescendo vierde vorig jaar het 130-jarig bestaan.
• Koninklijke Harmonie Semper Crescendo vierde vorig jaar het 130-jarig bestaan. (Foto: Lya Cattel)

Muziekverenigingen Maasdriel vragen meer subsidie

  •   159 keer gelezen

MAASDRIEL • De muziekverenigingen in Maasdriel hebben het financieel zwaar. Frans Heslenfeld van harmonie Semper Crescendo vraagt de gemeente om meer subsidie. PvdA/GroenLinks pleit voor 20.000 euro meer budget voor komend jaar.

Heslenfeld heeft de Maasdrielse politieke partijen een brief geschreven, naar eigen zeggen namens meerdere muziekverenigingen in de gemeente. "Maatschappelijke ontwikkelingen hebben invloed. Voorheen kon er wel ergens in een schuur gerepeteerd worden, tegenwoordig zijn goede leslokalen en repetitieruimtes vereist; vaak ook verplicht vanuit wettelijke regelgeving", legt de voorzitter van de koninklijke harmonie in Kerkdriel uit. Het probleem speelt volgens hem overigens breder dan in de muziek.

Professionals
"Verder worden van instructeurs, docenten, dirigenten en begeleiders steeds meer verwacht. Het is niet meer van deze tijd en ook niet gewenst dat leerlingen of jonge sporters les krijgen of getraind worden door oudere leden van de vereniging. Die hebben daar geen tijd voor, zijn er niet genoeg voor opgeleid of er niet erkend voor. Dat betekent dat dit meer en meer professionals zijn die bij de verenigingen hun beroep uitoefenen. De kosten voor lessen, leiding en begeleiding zijn daardoor de laatste tien tot twintig jaar veel meer dan gemiddeld gestegen."

Vrijwilligers
Om de stijgende kosten op te vangen, organiseren de meeste verenigingen nevenactiviteiten en doen ook vrijwillig mee aan acties die georganiseerd worden. Heslenfeld: "Dat vraagt al veel vrijwilligers naast de vele vrijwillige taken die er al binnen een vereniging zelf zijn. Uitbreiding daarvan is nagenoeg onmogelijk."

Contributies
De contributies zijn ook al meer dan gebruikelijk verhoogd. "Honderd procent verhoging in een paar jaar tijd is al voorgekomen."

Subsidieplafond verhogen
Om deze redenen vragen de clubs om het subsidieplafond voor de categorie 'Amateuristische Kunst- en Cultuurbeoefening' in de begroting te verhogen. "Dat geeft de verenigingen de kans om te blijven bestaan en te blijven zorgen voor behoud en ontwikkeling leefbaarheid; specifiek voor kleine kernen, ontwikkeling en behoud van conditie op psychisch vlak en van sociale vaardigheden, en verbindingen tussen mensen met verschillende leeftijden en achtergronden."

Begroting
Hoeveel geld erbij zou moeten, daarover doet Heslenfeld geen uitspraak. "We begrijpen dat u de breedte van de begroting dient te overzien. Daarbij is het maken van prioriteitsoverwegingen uiteraard belangrijk." De Maasdrielse gemeenteraad bespreekt donderdag (8 november) de begroting voor volgend jaar.

Amendement
PvdA/GroenLinks heeft een amendement (wijziging op de begroting) voorbereid en gaat voorstellen 20.000 euro extra beschikbaar te stellen voor de muziekverenigingen en andere amateuristische kunstverenigingen. "De manier waarop willen we bepalen in overleg met de verenigingen. Bijvoorbeeld door het subsidieplafond te verhogen, of vanuit armoedebeleid een pot bij de stichting Leergeld te vormen zodat leden die minder te besteden hebben, het lidmaatschap en de lessen toch kunnen betalen", licht PvdA/Groenlinks-raadslid Evelien Baudoin toe.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }