Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Maasdriel wil de Zandmeren in Kerkdriel meer op de kaart zetten.
• Maasdriel wil de Zandmeren in Kerkdriel meer op de kaart zetten. (Archieffoto: Julia de Vries)

Maas moet geen grens maar een kans zijn

  •   420 keer gelezen

MAASDRIEL • Watersporten op, fietsen langs en overnachten aan de Maas: Maasdriel wil zichzelf beter op de kaart zetten als toeristisch gebied. Samen met Zaltbommel, maar ook met andere gemeenten lans de Maas.

De gemeente Maasdriel heeft samen met ondernemers uit de toeristische branche een plan uitgestippeld voor de komende vier jaar. Het college vraagt de gemeenteraad om 170.000 euro voor die periode, om te kunnen werken aan vijf speerpunten.

Trekpleisters op de kaart zetten
De eerste is meer focussen op trekpleisters. "Naast Loevestein heeft de Bommelerwaard niet echt een grote trekker", zegt wethouder Jan-Hein de Vreede. "We willen meer bezoekers trekken naar de Zandmeren, Kasteel Ammersoyen, Fort Sint Andries en het bezoekerscentrum in Heerewaarden, en naar het gebied rond de rivieren."

Maas
Omdat de Maas geschikter is voor recreatie dan de Waal kijkt de gemeente vooral naar die rivier. "Een ander speerpunt is dat we over grenzen heen kijken. De Maas zou een verbinding moeten vormen, maar vormt vaak juist nog een grens. We gaan meer de samenwerking opzoeken met bijvoorbeeld Heusden en Oss."

Provinciegrens
Uitdaging daarbij is de provinciegrens, waardoor routenetwerken voor fietsers en wandelaars nu niet altijd goed op elkaar aansluiten. Verbetering daarvan staat ook op het lijstje met actiepunten.

Overnachtingen
De andere twee punten zijn samen met Zaltbommel de marketing van de Bommelerwaard optuigen en zorgen voor meer overnachtingsmogelijkheden. "Een deel van de campings en bed and breakfasts in Maasdriel is nu meer gericht op huisvesting van onder andere arbeidsmigranten dan op toerisme. Dat willen we veranderen. Daar hebben we natuurlijk wel de ondernemers bij nodig", beseft De Vreede. "De gemeente faciliteert, ondernemers moeten het aanbod realiseren."

Samenwerken
Gezien de bijdragen van die ondernemers bij de totstandkoming van het beleidsplan, heeft de wethouder goede hoop dat dat gaat lukken. "Steeds meer ondernemers zien ook dat samenwerken beter werkt dan elkaar elkaar beconcurreren."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }