Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard

Autocross aan Middenpolderweg kan zomaar eens een blijvertje zijn

  •   keer gelezen   Sport

STREEFKERK/GROOT-AMMERS • Op de nieuwe locatie aan de Middenpolderweg waren er zaterdag louter tevreden gezichten tijdens de Ammerse autocross. Niet alleen bij het talrijke publiek, de rijders en de organisatie, maar ook bij landeigenaar Wijnand Treuren.


“Hier aan de ruilverkaveling is het Streefkerk, maar wij zijn zeer betrokken bij Groot-Ammers. Toen ik in april hoorde dat de cross niet kon worden gehouden, omdat de organisatie geen overeenstemming had met de eigenaar van het terrein aan de Lekdijk, heb ik uit mijn mond laten vallen dat er wel bij mij kon worden gecrosst”, vertelt Treuren, ook lid van de vrijwillige brandweer en heel de dag aanwezig.

“Vanochtend heb ik voor mijn koeien de radio aangezet, die merken er niets van en de melkrobots doen de rest. Vanavond wordt het land weer glad getrokken en maandag weer ingezaaid. Aansluitend gaan we evalueren, maar ik sluit een vervolg niet uit. Spijt heb ik niet, sterker: ik heb genoten vandaag.”

En dat deden meer Alblasserwaarders.

Dat vond ook Gerrit Verheij, bestuurslid van het organiserende Rang Pang en inwoner van Groot-Ammers: “Met dank aan de vrijwilligers van de Oranjeverenigingen Groot-Ammers en Streefkerk (100 in getal – TS). Dit is onze vijfde clubwedstrijd. Maar vandaag is er ook plaats voor de regiorijders, 28 in totaal. Geweldig om je buurman te zien rijden, je broer of collega.”

Om veiligheidsredenen mocht er op het circuit overigens niet worden ‘gebotst’.

Zwaar

Diverse regionale garagebedrijven waren present. Piet de Jong uit Streefkerk maakte er met vijf wagens zelfs een bedrijfsuitje van. “Toen we hoorden dat hier werd gereden, hebben we gauw een paar auto’s omgebouwd. Ik was eigenlijk gestopt, maar ‘thuis’ mag je niet ontbreken. Volgend jaar weer, want het kriebelt wel. Door het veen was het wel een zware baan. Loonbedrijven willen er graag klei op gooien.”

Verheij knikte. “De ondergrond is inderdaad erg slap, vooral in de bochten. Het kleine laagje klei is zo weggereden en dan kom je heel snel op het veen. Nu ontstaan er kuilen. Eén rijder klapte in zo’n kuil en is voor de zekerheid met nekklachten naar het ziekenhuis gebracht. Risico van het vak. Met volleyballen kun je ook door je enkel gaan.”

Spectaculaire onderbreking waren de demonstraties van motorcrossvereniging De Belt uit Hardinxveld. “Geweldig om hier te rijden”, vond een enthousiaste Kendra van Eek uit Goudriaan. “Het smaakt naar meer, waarschijnlijk organiseren we volgend jaar een cross voor regiorijders.”

Theo Sprong

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten