Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• Met zijn Toyota MR2 was André een 'rappe starter'.
• Met zijn Toyota MR2 was André een 'rappe starter'. (Foto: Anne Marie Hoekstra)

Clubkampioen 'Old Tukkie' stopt ermee

  •   keer gelezen   Sport

HOOGBLOKLAND • Autocrosser André Tukker, alias Old Tukkie, heeft zijn laatste rondjes gereden. De Hoogbloklander werd op zijn 55ste nog eventjes clubkampioen in de 2-literklasse. Dat is een feestje waard, maar het afscheid doet pijn.


De crossdagen zal hij vooral gaan missen. "Die zijn hartstikke gezellig. De sfeer is gemoedelijk, iedereen helpt elkaar. Het sleutelen, proberen je auto te verbeteren, dat ga ik ook missen." Hij houdt tijd over straks. "Ik was per week een uur of zes bezig met sleutelen. En dan waren er de wedstrijden."

Hij had vorig jaar al willen stoppen. "Ik heb medische klachten. Maar mijn maatjes Arjan Harrewijn, Henco van Wijk en Jasper Meerkerk zeiden: je moet eerst kampioen worden. Zij zijn mijn technische mensen. Ik zei: daar gaan we voor. Dat is goed uitgepakt. Anderhalve manche voor het einde van het seizoen waren we al binnen qua punten. Vorige week zondag ging de wedstrijd in Mourik niet door vanwege het weer. Jammer, het was leuk geweest om het met de laatste wedstrijd af te sluiten."

Oude kever
Als tienjarige jochie in Brandwijk raakte hij in de ban van het rijden. Bij een naburige boer mocht hij in het land crossen. Op zijn zestiende kreeg hij een oude kever. "Boeren in de buurt zeiden: in Leerdam heb je wedstrijden. Met een ploegje vrienden ging ik erheen. We gingen de buurtcrosswedstrijden in de dorpen af. Ik werd lid van autocrossclub ACTD. Later kocht ik een Golf en daarna een Volkswagen Scirocco. Toen ik 22 was, werden we kampioen in de 1600 klasse."

De laatste jaren was André lid van AutoCrossClub Geffen. Met zijn Toyota MR2 kon hij snel starten. "Die heeft achterwielaandrijving; als je gas geeft ben je gelijk weg." Het geheim van zijn succes? "Alles moet kloppen: vering, bandenkeus. Ook je rijgedrag. Je moet heel alert zijn. En ik heb meer ervaring dan de meeste deelnemers. De spanning maakt het leuk. De eerste manches at ik niet, stond ik te trillen alsof ik het voor het eerst deed."

Feestjes
Hoe hij zijn vrije tijd gaat vullen weet hij nog niet. Maar eerst komen er twee feestjes. "Op 23 november word ik gehuldigd door de club. En we gaan thuis een feestje houden voor sponsors, vrienden en kennissen."

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke donderdag het nieuws uit Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier