Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• Sander Spoolder maakte het in de sprint overtuigend af.
• Sander Spoolder maakte het in de sprint overtuigend af. (Foto: Jan de Bruin)

Sander Spoolder maakt het in stijl af

  •   keer gelezen   Sport

OTTOLAND • In een rechtstreeks duel met Dirk Jan Verspuij maakte Sander Spoolder het bij de Regiorecreanten in stijl af. Hij zegevierde in de Ronde van Ottoland en schreef daarmee de zomercompetitie op zijn naam. Bij de B's won Wessel van Dam voor eigen publiek. Frans van Winden was de beste in de sportklasse, Rowan Wijfje de sterkste van de nieuwelingen.


Sander Spoolder kon in de leiderstrui van de zomercompetitie juichend over de streep komen. De Giessenburger had eerst de koers gecontroleerd om het vervolgens duidelijk af te maken. "Van mijn kant was het wel anti-koers", moest de laureaat toegeven. "Ik hou hier niet zo van, maar zo moest ik het spelen. Ik heb alleen maar op het wiel van Dirk Jan gereden. Het was allemaal niet zo netjes. Doordat ik alleen maar in zijn wiel zat, was ik nog wel fris in de sprint. Ik kon er zo uitkomen en eenvoudig winnen."

Rare koers
Zijn concurrent uit Hoogblokland wist hoe de kaarten lagen. "Ik moest winnen om de eindzege in de zomercompetitie te behalen en dan krijg je een beetje een rare koers", legd Verspuij uit. "Ik kon niemand laten rijden, maar kwam zelf ook niet weg want hij reed continu op mijn wiel. In de sprint is Sander zo sterk dat ik wel wist dat ik hem niet van de bloemen kon afhouden."

Winst voor eigen publiek
In de B-categorie mocht Wessel van Dam juichen voor eigen publiek. "Gaaf zeg", klonk het bij de jonge Ottolandse schaatser. "Dit is het leukste van allemaal: winnen in je eigen dorp. Door een ontstoken oog moest ik naar de dokter waardoor ik pas een minuut voor de start gereed was. En het dan in de sprint zo afmaken is prachtig."

Winnende move
In de sportklasse stak Frans van Winden er met kop en schouders bovenuit. "Ik heb denk ik bijna de halve race alleen gereden", verbaasde de renner uit Bergschenhoek zichzelf. "Het was blijkbaar mijn dag. Bovendien hou ik wel van de wind. Ik ben het blijven proberen en in de laatste ronde trok ik nogmaals vol door." Dat bleek de winnende move.

"Hij was een paar keer eerder weggereden", zag Jeroen Martens, de Rotterdammer die de sprint voor plek twee won. "We wilden hem eigenlijk een beetje laten lummelen in z'n eentje. In de laatste ronde ben ik nog met iemand anders achter hem aan gesprongen, maar ik rem iets teveel in de bochten waardoor de groep weer terug kwam."

Solo
Bij de nieuwelingen kwam Rowan Wijfje uit Harmelen solo over de meet. "Ik greep m'n kans en had al snel een groot gat. Vervolgens kon ik het tempo goed volhouden." Delano Swenne spurtte naar de tweede plaats. "Iedereen zat stuk toen hij wegreed", verklaarde de coureur uit Heukelum. "Ik spaarde mezelf voor de sprint, want die wil ik altijd winnen."

Marco van Vlijmen

Rick den Besten
Hoofdredacteur Het Kontakt Edities en (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard en Regio-Voetbal.
Volg @RickdenBesten op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten