Provincie over Qbuzz: 'Een prachtige start van een nieuw OV-tijdperk voor de regio'

  •   2234 keer gelezen

REGIO • Het regende maandag klachten over vervoerder Qbuzz, die voor het eerst het openbaar vervoer in de regio overnam van Arriva. Desondanks was gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland zeer tevreden.

"Mooi om te zien hoe alles vandaag samenkomt en de plannen van papier werkelijkheid zijn geworden", zo liet hij via een maandagavond verzonden persbericht weten. "Een prachtige start van een nieuw OV-tijdperk voor de regio." En even verderop in het bericht: 'De concessie is voortvarend van start gegaan, zonder noemenswaardige problemen.' 

Start
Zondag was de nieuwe openbaar vervoerconcessie in de regio Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem van start gegaan en reed Qbuzz in opdracht van de provincie Zuid-Holland de bussen en de MerwedeLingelijn in het gebied.

Maandag, tijdens de eerste echte school- en werkdag, bracht gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland samen met een aantal wethouders uit de regio, met de bus een bezoek aan Sliedrecht en de Alblasserwaard.

Comfortabeler
De provincie en de gemeente Sliedrecht hebben, net als elders in de regio, de afgelopen periode wegen aangepast met al de de bussen vlotter te kunnen laten doorrijden. 'Ook zijn bushaltes vervangen zodat het wachten een stuk comfortabeler wordt', zo wordt vermeld in het persbericht. 

Regionaal portefeuillehouder Kees Boender, wethouder in de gemeente Molenwaard: "De regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden is blij met de investeringen van de provincie Zuid-Holland in de nieuwe haltes langs de N214 bij afslagen Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf, Noordeloos en Meerkerk. Bij alle haltes is het haltemeubilair vernieuwd, is er fietsenstalling en worden er fietskluizen geplaatst. De perrons zijn beter te bereiken vanuit de dorpen".

Concessie
Na een periode van voorbereidingen, waarin provincie, regio's en gemeenten met de nieuwe vervoerder Qbuzz en verschillende andere partijen intensief hebben samengewerkt, heeft de regio een nieuw openbaar vervoernetwerk.

'Het nieuwe netwerk bestaat uit een stevige 'ruggengraat' van hoogwaardig openbaar vervoerverbindingen (HOV). Deze HOV lijnen zijn snelle en frequente R-net en snelBuzz lijnen. De regio krijgt er zeven in totaal, drie R-net lijnen en vier snelBuzz lijnen rijden.'

MerwedeLingelijn
Ook de MerwedeLingelijn is vanaf nu onderdeel van R-net. 'R-net bussen zijn te herkennen aan de rood-grijze uitstraling, zijn zeer comfortabel en rijden op werkdagen minimaal 4 keer per uur.'

De snelBuzz rijdt op sommige momenten minder vaak. Het netwerk wordt aangevuld met reguliere stad- en streeklijnen en waar nodig kleinschalige mobiliteitsoplossingen. 'Zodat iedereen van deur tot deur kan reizen, zowel in de stad als in het landelijk gebied. De eerste weken moet, zoals bij iedere nieuwe dienstregeling het geval is, duidelijk worden of alle uitgedachte plannen ook in praktijk 100% werken. Qbuzz monitort de prestaties daarom nauwlettend. Waar nodig wordt er nog bijgeschaafd.'

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK