Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

De Hoeken: hoe onwrikbaar zijn de standpunten?

Algemeen 1.259 keer gelezen

HOORNAAR • Weidelandgoed De Hoeken houdt Hoornaar in de greep. De gemeenteraad wil weten of initiatiefnemer en initiatiefgroep bereid zijn om uit hun ingenomen positie te komen.

De kwestie in een notendop. De Hoornaarse ondernemer Arie de Leeuw wil in gebied De Hoeken, tussen Hoornaar en Hoogblokland, een weidelandschap realiseren: ruim 18 hectare natuurontwikkeling, 12 vrijstaande woningen, een wandelpad en een vissteiger. Initiatiefgroep BinnensteBuiten (IBB) is faliekant tegen de komst van woningen op die plek en haalde zo'n 1100 handtekeningen op.

Het Giessenlandse college neigt naar een positief oordeel, maar wil -vanwege de gevoeligheid en het gebrek aan draagvlak- eerst de visie van de gemeenteraad horen, die de afgelopen twee donderdagen werd geconsulteerd. Op initiatief van de VVD nam de raad, met uitzondering van Fractie Renes, een motie aan om beide partijen aan tafel te krijgen. "Wij hebben namelijk het idee dat de tot nu toe onwrikbare standpunten kunnen worden verlaten", concludeerde Bert Snoek op basis van gesprekken met zowel De Leeuw als vertegenwoordigers van IBB.

Onzinnig
Namens IBB sprak Joop Hartog in. "Voor ons is niet aangetoond dat de woningen nodig zijn voor het natuurbehoud. Over eventuele andere opties zijn wij niet geïnformeerd. Het is daarom onzinnig van ons concessies te vragen. Geef ons eerst een overzicht van de keuzes. Trouwens, de initiatiefnemer wil ook geen concessies doen."

Arie de Leeuw zei volmondig 'ja' op een gesprek. Maar gaf de raad wel mee: "Toon daadkracht, geef het gesprek de ruimte, maar vertraag niet onnodig."

Gordiaanse knoop
De ingediende motie behelst onder meer overleg met de initiatiefnemer en omwonenden (onder leiding van een extern gespreksleider), streven naar meer draagvlak en onderzoek naar mogelijke varianten en subsidiemogelijkheden.

De raad worstelt met De Hoeken -niet vallend onder de, inmiddels afgeschafte, landgoedregeling- zoveel is wel duidelijk. Jan Lock (SGP) sprak niet voor niets over een Gordiaanse knoop. "Is dit het beste plan? Wij denken van nog niet", gaf Cees de Jong (CDA) het college mee. En Ruud van Rijn (PvdA): "Wij begrijpen niet dat het college eigenlijk al een keuze heeft gemaakt. Er zal draagvlak moeten zijn in de omgeving en die is op dit moment niet aanwezig."

Lock: "Een privaat initiatief wordt in het publieke belang gezet. Dat is heel ingewikkeld. Dat we iets moeten doen om de biodiversiteit in dit gebied te behouden, daar ben ik van overtuigd."

Ramkoers
Aart Schalk (CU) had het idee 'dat het college op ramkoers ligt'. "De woningbouw en het fietspad zijn storend", vindt zijn fractie. Desondanks volle steun van VVD, CDA, CU, PvdA en SGP voor de motie, waaraan het college zal meewerken.

Wethouder Jan de Groot: "We zullen aftasten of ze bereid zijn uit hun ingenomen posities te komen." De verkenning begint deze zomer al. Na het zomerreces volgt een eerste terugkoppeling naar de raad, eventuele tussenrapportage in oktober en definitieve rapportage begin december.

Fractie Renes zag niets in de motie. "Dit plan dient het algemeen belang van Hoornaar niet", oordeelde Esther Renes. "Mensen staan lijnrecht tegenover elkaar. Dat had voorkomen kunnen en moeten worden."

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden