Afbeelding

Onrust over weghalen brievenbussen bij bejaardenhuizen

Algemeen 1.129 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND/GIESSENBURG • In de regio is onrust ontstaan over het plan van PostNL om brievenbussen weg te halen nabij bejaardencentra en verzorgingshuizen.

"Er wordt steeds minder post verstuurd: het aantal brieven daalt per jaar met ruim 10 procent. Daarom verwijderen we brievenbussen, of verplaatsen ze naar een locatie waar meer mensen komen, zodat de brievenbus weer vaker wordt gebruikt. Denk aan locaties als supermarkten, trein- en busstations of locaties aan het begin van een woonwijk", meldt Tessa de Jong van PostNL.

Met name bewoners van verzorgingshuizen en hun begeleiders klagen over het feit dat juist de brievenbussen bij bejaardencentra dreigen te sneuvelen. Op Twitter wordt melding gemaakt van Bredero's Hof in Giessenburg en 't Waellant in Nieuw-Lekkerland waar brievenbussen opgeheven zouden gaan worden.

Tessa de Jong van PostNL reageert daarop: "Voordat we overgaan tot aanpassing van het brievenbusnetwerk betrekken we altijd relevante belangenorganisaties in het adviestraject. Denk daarbij aan de ANBO, UnieKBO, PCOB, Ieder(in) en de Landelijke Vereniging Kleine Kernen. De betreffende gemeente wordt ook altijd om advies gevraagd om zo helder te krijgen welke brievenbussen cruciaal zijn. We raadplegen ook Zorgkaart Nederland, waarop is aangegeven waar in Nederland zorginstellingen zijn gevestigd. Hierdoor worden brievenbussen in de buurt van zorginstelling niet weggehaald. Briefpost toegankelijk houden voor een breed publiek, zeker voor oudere en kwetsbare groepen, is voor PostNL uitermate belangrijk."

Met name de melding vanuit Nieuw-Lekkerland is door PostNL nog eens tegen het licht gehouden, met een positief gevolg voor de bewoners van 't Weallant. Tessa: "De brievenbus ter hoogte van Purperreiger 32 moet blijven staan. Gelukkig hebben we de mogelijkheid om een andere brievenbus weg te halen, namelijk de brievenbus ter hoogte van Lage Boezem 18. Dat gaan we dan ook doen."

In Giessenburg is een andere oplossing bedacht door PostNL. Tessa: "In Giessenburg hebben de brievenbussen ter hoogte van de Dorpstraat 72 en de brievenbus ter hoogte van de Juliana van Stolberglaan 1 de voorkeur gekregen om behouden te worden in plaats van de Brederodestraat 53."

"De brievenbus ter hoogte Dorpstraat 72  is een centrale locatie nabij een pakketpunt, hierdoor kunnen gebruikers meerdere postzaken tegelijkertijd regelen. De brievenbus ter hoogte van de Juliana van Stolberglaan 1 heeft de voorkeur gekregen, omdat deze nabij een zorglocatie volgens Zorgkaart Nederland staat."

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden