• Het Huis van de Waard in Bleskensgraaf bij de opening in 2016.
• Het Huis van de Waard in Bleskensgraaf bij de opening in 2016.

Huis van de Waard Bleskensgraaf dicht, vrijwilligers teleurgesteld

Algemeen 1.485 keer gelezen

BLESKENSGRAAF • Na ongeveer anderhalf jaar heeft het Huis van de Waard in Bleskensgraaf de deuren per 1 juni gesloten. De 'woonkamer van het dorp' kreeg te weinig aanloop. Vrijwilligers hadden meer van de gemeente verwacht.

Penningmeester Egbert Hamerpagt is teleurgesteld. Hij vindt dat de gemeente Molenwaard tekort is geschoten bij het doorverwijzen van mensen naar het Huis van de Waard (HvdW).

Dagbesteding
"De Huizen van de Waard waren een initiatief van de gemeente", vertelt Hamerpagt. "Aanleiding was de verandering van wetgeving in 2015, waardoor minder mensen naar dagopvang zouden gaan. De gemeente heeft een inspanningsverplichting om te zorgen voor dagbesteding voor de doelgroep, zoals mensen die om de een of andere reden niet (kunnen) deelnemen aan het arbeidsproces."

Vijf dorpen
De huizen verschenen in vijf dorpen. Naast Bleskensgraaf waren dat: Groot-Ammers, Nieuw-Lekkerland, Ottoland en Oud-Alblas. Hamerpagt: "In sommige dorpen loopt het aardig, zoals in Ottoland. In Groot-Ammers, waar later is gestart, beschikken ze over de Hof van Ammers en meer vrijwilligers. In Oud-Alblas komen elke week 7 à 8 mensen bij elkaar."

Op eiland
In Bleskensgraaf bleef het aantal bezoekers vaak steken op twee. "Wij hoopten dat het sociaal team van de gemeente, dat inwoners helpt die ondersteuning nodig hebben, mensen zou doorverwijzen. Maar dat gebeurde nauwelijks. We zaten op een eiland. Terwijl er zoveel mensen zijn die voldoen aan de criteria van de doelgroep. Het HvdW helpt mensen om uit hun huis te komen, voor een praatje en een bak koffie."

Te veel
Gebrek aan doorverwijzing ziet Hamerpagt niet als enige oorzaak. "Er zijn veel zorgboerderijen in de omtrek, die trekken ook veel mensen voor dagbesteding. En De Notabelen zit vlakbij, daar zijn activiteiten voor gehandicapten. Verder is er Graafzicht, waar mensen kunnen binnenlopen. ASVZ en Philadelphia zijn er voor gehandicapten. Het HvdW was iets teveel denk ik."

Volgens Hamerpagt kan het aan de bekendheid niet hebben gelegen. "We hebben regelmatig gefolderd, in de krant informatie verstrekt en op braderieën gestaan."

Stoppen
De laatste maanden hadden de vijf vrijwilligers het gevoel dat ze vooral voor zichzelf bij elkaar kwamen, want bezoekers kwamen niet of nauwelijks. "Toen we bij de gemeente aangaven dat we wilden stoppen, zeiden ze daar dat ze het al langere tijd hadden zien aankomen."

Groot aanbod
Ook wethouder Piet Vat ziet de vele voorzieningen in het dorp als een oorzaak. "Kijkend naar het totale aanbod van kleinschalige dagbesteding, dagactiviteiten en locaties om elkaar te ontmoeten, zijn ook wij van mening dat het aanbod in Bleskensgraaf best groot is. Voor het Huis van de Waard in Bleskensgraaf is dat jammer, maar waar het vooral om gaat is dat er gebruik gemaakt wordt van dit soort voorzieningen, wie het ook aanbiedt. Meedoen in de samenleving is het doel, het Huis van de Waard is één van de middelen."

"We gaan nu kijken welke verbindingen er met andere bestaande bestaande partijen gemaakt kunnen worden, waarbij de behoeftevraag van de zorgvrager uiteraard leidend is." Over het doorverwijzen zegt Vat: "Doorverwijzing naar de Huizen van de Waard gebeurt niet alleen door het sociaal team van de gemeente, maar ook door andere instanties, zoals bijvoorbeeld thuiszorgorganisaties."

Vluchtelingenwerk blijft de ruimte van het HvdW gebruiken. Mocht die verkocht worden, dan zoekt de gemeente in overleg een andere locatie.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden