• Ook in december hield Konijn in Nood een demonstratie in Leerbroek.
• Ook in december hield Konijn in Nood een demonstratie in Leerbroek. Foto: Geurt Mouthaan

Positief tegengeluid LTO tijdens demonstratie Konijn in Nood in Leerbroek

Algemeen 1.280 keer gelezen

LEERBROEK • Stichting Konijn in Nood demonstreert zaterdag 23 juni weer bij de konijnenfokkerij van de familie Kool in Leerbroek. LTO Alblasserwaard-Vijfheerenlanden laat tegelijkertijd een positief tegengeluid horen.

Afgelopen december hield een handjevol demonstranten van Konijn in Nood een korte demonstratie bij de Leerbroekse konijnenfokkerij. Toen al gaf initiatiefnemer Peter Janssen aan terug te zullen komen. Die belofte wil hij zaterdag 23 juni nakomen.

In tegenstelling tot de vorige keer komt er nu wel een tegengeluid, vertelt eigenaar Arie Kool: "Het bestuur van de afdeling van de LTO in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden staat achter ons en wil laten zien dat alle leden het niet pikken dat er voor zo'n demonstratie één individueel bedrijf wordt uitgekozen. Vandaar dat wij ons terrein ter beschikking stellen voor de LTO om juist een positief beeld van onze branche te laten zien."

Escaleert
Het tegengeluid komt er mede om te voorkomen dat de demonstratie van komende zaterdag uit de hand loopt. De sfeer was in december bij sommigen omstanders al grimmig en die sfeer zal er de tweede keer niet beter op worden, onderkent ook Gerrit de Jong, voorzitter LTO Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.

"En als het escaleert is Konijn in Nood de enige partij die profiteert, want dat trekt alleen maar extra aandacht. Op het terrein van de familie Kool komt een podium te staan, waar vice-voorzitter Bas Bassa ingaat op hoe belangrijk de agrarische sector voor de regio is. Door boeren is dit zo'n prachtig gebied geworden en wij voeden de mensen in de steden."

Koeien
"Daarnaast delen we boerderij-ijs en appels uit. De demonstratie van Konijn in Nood duurt een half uur; ons programma ongeveer een uur. Wij laten zo zien achter de familie Kool te staan. Want eerst waren het de nertsen, nu de konijnen straks zijn het de varkens en de koeien."

De actie vindt tegelijkertijd met de demonstratie plaats. "Maar we hebben zeker niet de intentie om wat Konijn in Nood doet te verstoren. Onze insteek is om hen te negeren en niet het gesprek of de discussie met hen aan te gaan. Er is op het grasveld ruimte voor enkele honderden aanwezigen. Die komen daar op uitnodiging van de LTO en de familie Kool."

Belachelijk
Enig effect op de zakelijke kant van de konijnenfokkerij heeft de demonstratie eind vorig jaar niet gehad. "Als ik twee keer zoveel konijnen aan had kunnen bieden, hadden we die ook verkocht. Iedereen die we spreken vindt het belachelijk dat we zo door Konijn in Nood behandeld worden. Wij doen hier ook aan boerderijslachting voor particulieren. Dat is volledig legaal. De mensen die hier komen, vragen ons: 'Jullie stoppen toch zeker niet?'. Alle inwoners van Leerbroek en omgeving, boeren én burgers, staan volledig achter ons."

Dierenwelzijn
Onmacht, dat gevoel overheerst bij de familie Kool. "We begrijpen dat er mensen zijn die een andere mening over het houden van dieren hebben", benadrukt Arie Kool. "Maar zo te worden geïntimideerd en geterroriseerd, zonder dat je daar iets aan kan doen, dat voelt zo onrechtvaardig. Op school mag je niet pesten, maar zo kan het blijkbaar wel. En dat terwijl alles wat we doen legaal is. Sowieso is in Nederland het dierenwelzijn wereldwijd gezien het best geregeld. Als ik een dier zou zijn, dan zou ik in Nederland willen wonen."

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 16 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden