Afbeelding
Foto: Initiatiefgroep Binnenstebuiten

Initiatiefgroep Binnenstebuiten overhandigt wethouder 'emmers vol weerstand' tegen landgoed Hoornaar

Algemeen 1.536 keer gelezen

HOORNAAR • In twee emmers aan een juk overhandigde initiatiefgroep Binnenstebuiten maandag de petities tegen het plan voor woningbouw in polder De Hoeken in Hoornaar aangeboden aan wethouder Jan de Groot van Giessenlanden.

De ene emmer zat vol met 1034 tegenstemmen van de inwoners van Hoornaar, Hoogblokland en Noordeloos. In de andere emmer zaten 133 tegenstemmen van mensen die er niet wonen, maar wel een band met het gebied hebben.

Namens de Initiatiefgroep Binnenstebuiten legde Joop Hartog uit dat het juk symbool staat voor de last die een verantwoordelijk politicus moet dragen. "De politicus moet tegengestelde belangen afwegen en uiteindelijk een beslissing nemen die aan voor- en tegenstanders is uit te leggen. Wij bewijzen u als wethouder een dienst met de sterke argumenten die we al geruime tijd leveren en nemen daarmee eigenlijk het juk van uw rug."

Twaalf landhuizen
'Een gebied dat ruimte, rust en stilte uitstraalt gaan beschermen door er huizen midden in te bouwen, dat is toch niet uit te leggen?', meldt de initiatiefgroep in een persbericht. 'En wie heeft er nu baat bij de bouw van twaalf landhuizen? Een paar nieuwe bewoners, de landeigenaar en een aannemer. Eigenlijk had de Initiatiefgroep een juk moeten aanbieden met een volle en een nagenoeg lege emmer, als symbool voor de disbalans tussen de 1200 ondertekenaars die zich benadeeld voelen door het plan en dat handjevol mensen met voordeel.' 

Wethouder Jan de Groot beloofde goed nota te nemen van de argumenten en deze in de besluitvorming mee te wegen. 

Arie de Leeuw
Het aantal petities verbaast Arie de Leeuw uit Hoornaar, initiatiefnemer van het landgoed, niet. "Tijdens een inloopavond die we in januari hielden, bleek een procent of twintig kritische vragen of opmerkingen te hebben. Als je nagaat dat er in Hoornaar, Hoogblokland en Noordeloos zo'n 4000 volwassenen wonen, dan klopt het percentage kritische mensen wel."

Dat een deel van de inwoners kritiek heeft op het landgoed, daar kan hij inkomen. "Maar ik betreur het wel dat een gesprek met de initiatiefgroep vrijwel niet mogelijk is. We hebben één keer een overleg gehad. De enige boodschap die zij hadden was: 'We willen nul huizen in dit gebied.' Een andere invulling of aanpassingen van het plan, daar kon niet over gesproken worden. Ik zie dat niet als des Hoornaars. Hier proberen we er met elkaar uit te komen."

Schouder
Hij brengt ook een nuance aan bij de bouw van de twaalf landhuizen. "Het gaat niet om villa's, het worden geen landhuizen. Daarnaast komen er vijf in het lint langs de Hoge Giessen en de Minkeloos, waar nu al de huizen staan van degenen die nu bezwaarmaken. De andere zeven komen in het verlengde van de Oudendijk, langs de rand van het gebied. Mijn enige doel is juist de rust, de natuurwaarden en de ruimte van de polder voor de zeer lange termijn garanderen. Eigenlijk wil ik hetzelfde als initiatiefgroep, staan we schouder aan schouder. Maar zij hebben de deur tussen die schouders dichtgegooid."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden