Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

TriVia breidt onderwijs hoogbegaafde leerlingen in regio uit

Algemeen 1.453 keer gelezen

REGIO • Met ingang van dit schooljaar breidt TriVia het onderwijs aan meer- een hoogbegaafde leerlingen uit met een bovenschools programma. Dit past bij de structurele aandacht die er binnen TriVia al jaren is voor leerlingen die extra uitdaging nodig hebben. Vanaf 30 oktober wordt gestart met een aanvullend programma 'Delfino'.

Binnen TriVia, een vereniging met zestien christelijke scholen in de regio, wordt al sinds 2009 veel aandacht besteed aan het onderwijs aan meer- en hoogbegaafde leerlingen. Zij krijgen net als alle andere leerlingen op de TriVia-scholen het onderwijs en de begeleiding die passen bij hun mogelijkheden. Begaafde leerlingen krijgen de basis in compacte vorm – ze leren immers sneller – en nemen deel aan het door TriVia ontwikkelde verrijkingsprogramma 'Dolfijn'. De werkwijze en naam zijn gebaseerd op de aanpak 'Dolfijn excellent' van Surplus, expertisecentrum voor begaafden. Met de naam dolfijn wordt verwezen naar dolfijnen als speelse, intelligente en sociale wezens. Het bovenschoolse programma Delfino (Italiaans voor dolfijn) is een uitbreiding op deze structurele aanpak.

Uitdagende aanvulling
Dit nieuwe programma is bedoeld voor leerlingen die naast het huidige Dolfijn-programma op de eigen school ruimte hebben voor een uitdagende aanvulling. Deze leerlingen blijven deel uitmaken van hun eigen groep, nemen deel aan het Dolfijn-programma op hun eigen school en volgen daar bovenop één dag Delfino-onderwijs. De kracht van de werkwijze van TriVia ligt erin dat het onderwijs aan en de begeleiding van meer- en hoogbegaafde leerlingen verankerd is in de scholen.

Zo'n gelaagd programma vraagt om goede afstemming, zodat de leerlingen op de verschillende plekken de begeleiding krijgen die nodig is om te floreren. Voor al deze leerlingen wordt, na toestemming van de ouders, een ontwikkelingsplan opgesteld met persoonlijke doelen. Leerkracht, intern begeleider, dolfijnleerkracht en delfinoleerkracht onderschrijven het ontwikkelingsplan. In een gesprek met de leerling en de ouders worden de plaatsing en de doelen besproken.

Behoefte
Gerda Klink, één van de specialisten op het gebied van meer- en hoogbegaafdheid binnen TriVia en leerkracht van het Delfino-programma: "Na deze selectie hebben we nu zelfs een iets grotere groep dan de twaalf leerlingen waarmee we wilden starten, terwijl we ons nu beperkt hebben tot groep 7 en 8. Het laat duidelijk zien dat dit bovenschoolse programma voor hoogbegaafde leerlingen in een behoefte voorziet."

In drie periodes van zes weken volgen de leerlingen één dag per week een programma in een lesruimte op de School met de Bijbel in Hei- en Boeicop. Het is een uitdagend aanbod met aandacht voor zingevingsvragen, kennis, ontwerpend en onderzoekend leren, sociale vaardigheden en persoonlijke ontwikkeldoelen. Gedurende het schooljaar wordt met leerkrachten, leerlingen en ouders gesproken om hun ervaringen mee te nemen in de verdere ontwikkeling van het programma.

De bevlogen Gerda Klink is blij met de bovenschoolse groep voor hoogbegaafde kinderen: "Ik vind het heel mooi dat we op deze manier ook deze groep leerlingen binnen TriVia recht kunnen doen."

Voor meer informatie: www.pcpo-trivia.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 10 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden