• Ivo Kouwenhoven met zijn boek (On)verklaarbare pijn. Foto: Janny den Besten
• Ivo Kouwenhoven met zijn boek (On)verklaarbare pijn. Foto: Janny den Besten Foto: Janny den Besten

Ivo Kouwenhoven uit Nieuw-Lekkerland: 'Melodie van mijn leven teruggevonden'

Algemeen 2.225 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Van de ene op de andere dag kon Ivo Kouwenhoven uit Nieuw-Lekkerland niet meer lopen. Hij onderging allerlei onderzoeken, maar de artsen konden enkel uitsluiten welke ziekte hij niet had. Totdat een coach hem liet ontdekken dat zijn ziekte een dieper liggende, psychische, oorzaak had.

Ivo Kouwenhoven (45) had een fijne jeugd. Van jongs af aan hield hij van muziek en mocht op negenjarige leeftijd bij de plaatselijke muziekvereniging cornet spelen.

Helaas kreeg zijn moeder borstkanker toen hijzelf twaalf was. Aan de ene kant waren de volgende jaren volop gevuld met muziek: hij ging naar de Havo voor Muziek en Dans, later naar het Rotterdams Conservatorium waar hij hoorn en directie studeerde. Aan de andere kant bestond het leven in die periode vooral uit ziekenhuisbezoek, meeleven met zijn moeder, en voortdurende onzekerheid.

Vluchten
Toen hij achttien was, overleed zijn moeder. "Als reactie daarop vluchtte ik in relaties," vertelt Ivo. "Eigenlijk zocht ik naar een soort vervanger, maar dat had ik zelf niet door op dat moment. Totdat ik 28 jaar was en ineens werd stilgezet: van het ene op het andere moment kon ik niet meer lopen!"

"De jaren daarna ging ik van ziekenhuis naar ziekenhuis. Naar de neuroloog, pijnpoli, fysiotherapie, enzovoorts. De ene na de andere ziekte werd uitgesloten. Maar de pijn in mijn benen was er altijd."

Depressie
"Uiteindelijk kwam ik in een depressie. Verschrikkelijk. Ik kreeg het besef dat ik in dit leven niet meer diegene kon zijn die ik zou willen zijn. Ik lag thuis op de bank maar wat te liggen, en er was maar één bezigheid waarbij ik de pijn even niet voelde, namelijk componeren."

"Muziek was altijd alles voor me. Nog steeds ben ik full time musicus. Ik dirigeer veel (jeugd)orkesten, componeer muziekstukken en geef deze ook uit (Himalaya Music). Een jaar voordat ik instortte en niet meer kon lopen, behaalde ik zelfs nog een notering in het Guiness Book of Records van 1999. Met 207 blokfluitspelers voerde ik mijn compositie "Blokfluit Rock" uit, waardoor ik een record behaalde. Maar terwijl het met de muziek prima ging, bleef de pijn in mijn benen overheersen en was ik altijd bezig met de vraag 'Wie ben ik?'."

Totdat Ivo de folder 'Verborgen Verlies' las en het gelijknamige centrum bezocht. De coach die hem daar begeleidde vroeg hem om in gedachten op het graf van zijn moeder te gaan staan. Toen hij dat deed, waren zijn benen ineens gevuld met pijn.

Verdoofd en loodzwaar
Ivo vertelt: "Ze voelden verdoofd en loodzwaar alsof ze in snelbeton waren gegoten. Het voelde alsof ik iets ongelooflijk zwaars aan mijn benen moest meetrekken. De coach liet me uiteindelijk inzien dat ik mijn geestelijke pijn om het verlies van mijn moeder had omgezet in lichamelijke pijn. Een psycho-somatische aandoening!"

"Al de pijnpunten uit mijn leven zijn we nagegaan, zodat ik mijn zoektocht kon beëindigen. Nu heb ik nog wel pijn, maar ik heb het een plek gegeven in mijn leven. Ik heb de melodie van mijn leven weer teruggevonden."

Ivo besloot een boek te schrijven waarin hij over zijn ziektegeschiedenis en zoektocht vertelt: "(On)Verklaarbare pijn". Voor zichzelf, maar ook voor mensen die net als hij lijden onder onverklaarbare lichamelijke klachten en voor mensen die vastgelopen zijn in hun leven. En ook als getuigenis van zijn geloof. Citaat uit zijn nawoord: "In al mijn verdriet en ellende heeft God me gedragen".

(On)Verklaarbare pijn kost 11,95 euro en is te koop bij de auteur. Ivo Kouwenhoven is bereikbaar via info@himalayamusic.nl. Zie ook www.himalayamusic.nl voor meer informatie.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 16 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden