Afbeelding

Streefkerkse huisarts Bart Bruijn één van drijvende krachten Nationaal ZorgFonds

Algemeen 2.130 keer gelezen

STREEFKERK • Na meer dan tien jaar protesteren tegen het huidige zorgstelsel ziet huisarts Bart Bruijn uit Streefkerk nu eindelijk kansen op verandering. Hij is één van de drijvende krachten achter het Nationaal ZorgFonds, zonder eigen risico.

Want dat eigen risico is één van de uitwassen van het zorgstelsel waar Bart Bruijn de meeste problemen mee heeft. "Ook in onze regio merk je de gevolgen hiervan. Vraag me niet hoe het kan, maar ziektes en ellende komen vaak bij meerdere personen in één gezin terecht. Elk jaar maken ze hun eigen risico helemaal op en dat is meer dan wat er binnenkomt. Het resultaat: ze gaan zorg mijden, wat er op de langere termijn vaak voor zorgt dat er een duurdere behandeling nodig is. Het eigen risico is een belasting op ellende. Het huidige zorgstelsel is perfect voor de portemonnee van verzekeraars, maar medisch en menselijk gezien loopt het rampzalig."

De Streefkerkse huisarts was, net als veel van zijn collega's, zeer kritisch tijdens de invoering van het zorgstelsel dat het ziekenfonds en de particuliere zorgverzekering verving. "Alles wat we voorspeld hebben, is uitgekomen. Dat zorgt voor een grimmige tevredenheid, al hadden we het graag anders gezien. De marktwerking heeft er niet voor gezorgd dat de zorg beter en goedkoper is geworden, maar juist slechter en duurder. Kiezen voor een eigen huisarts of ziekenhuis? Dat bepaalt in veel gevallen de zorgverzekeraar. En laatst smeekte de minister de zorgverzekeraars om de premies niet te verhogen. Ze zijn de controle helemaal verloren."

SP
Van zijn hart maakte Bart Bruijn nooit een moordkuil. Via social media en op televisie liet hij merken wat hij van de ontwikkelingen in de zorg vond. Het zorgde er mede voor dat hij eind april door Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) werd uitgenodigd voor wat later de startbijeenkomst van het Nationaal ZorgFonds bleek. "Het is een initiatief van de SP waar ik erg blij mee ben, maar zelf ben ik absoluut geen SP-er", benadrukt hij. "Sterker nog, negentig procent van de betrokkenen is niet van deze partij. Dit draait puur om een beter en betaalbaarder zorgstelsel in ons land."

De initiatiefnemers gingen niet over één nacht ijs. De diverse zorgstelsels in allerlei landen werden tegen het licht gehouden. "Wat gaat er goed, waar gaat het mis; die informatie hebben we gebruikt voor de opzet van een Nationaal ZorgFonds, waarin geen plaats is voor zorgverzekeraars." De miljarden die nu gaan naar reclame-uitgaven, overhead, onnodige regels, woekerwinsten van de farmaceutische industrie en de bureaucratie worden gebruikt om het gat dat ontstaat door het afschaffen van het eigen risico te dichten. "Neem de bureaucratie. Mijn vrouw is 43 uur per week bezig met administratie; meer dan de helft daarvan is onnodig. Voor mij zijn dat tussen de tien en twaalf uren per week, die allemaal overbodig zijn. Uren die met een Nationaal ZorgFonds aan de zorg besteed kunnen worden."

Onzin
Dat het eigen risico een drempel is om te zorgen dat mensen niet voor niets naar een zorgverlener toestappen, doet Bruijn af als onzin. "Mensen komen hier niet voor de lol in de wachtkamer zitten. Natuurlijk, soms hebben ze een pijntje of een hoestje waar geen behandeling voor nodig is. Maar daar ben ik ook huisarts voor. Dat zijn geen overbodige zorgvragen."

En wat betreft de opzet van weer een overheidsinstantie: "Kijk naar Rijkswaterstaat en de waterschappen; die functioneren perfect. Bij de Belastingdienst gaat het pas mis na de reorganisatie, waarbij ze geprobeerd hebben er een bedrijf van te maken."

Herriemaken
Er is nog een lange weg te gaan, maar de Streefkerkse huisarts is positief. "Het voelt goed dat na tien jaar herriemaken van mijn kant dit nu gebeurt. Het Nationaal ZorgFonds komt er zonder meer; zij het misschien in een andere vorm. Zes maanden geleden was het nog ondenkbaar; inmiddels is het één van de belangrijkste verkiezingsitems en besteden landelijke nieuwsmedia er volop aandacht aan. We hebben dit echt op de kaart gezet."

Zaterdag 26 november is er een kick offmeeting van de campagne voor het Nationaal ZorgFonds op het Spuiplein in Den Haag. De anderhalf uur durende bijeenkomst begint om 12.00 uur. Meer info: nationaalzorgfonds.nl.

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 8 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 9 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden