• Leo Huisman en Marjo de Waard.
• Leo Huisman en Marjo de Waard.

Marjo de Waard nieuwe hoofdredacteur bij Klokradio

Algemeen 700 keer gelezen

MOLENWAARD/ALBLASSERDAM • Na ruim twintig jaar hoofdredacteur van Klokradio te zijn geweest, geeft Leo Huisman op vrijdag 1 juli de leiding van de lokale omroep over aan Marjo de Waard-de Groot.

Leo blijft nog wel als medewerker bij verschillende programma's betrokken, zoals het zeer populaire Klokradio Sport. Hij geeft aan fijn met iedereen te hebben samengewerkt en heeft alle vertrouwen in zijn opvolgster voor de voortgang van de omroep.

Het Klokradio-bestuur en de leden van het Programma Beleidbepalend Orgaan hebben enorme waardering voor wat Leo Huisman al die jaren voor de omroep heeft gedaan.

Al snel na de start van de omroep in Café De Klok te Kinderdijk en de verhuizing van de studio naar de Klipperstraat te Nieuw-Lekkerland, kwam Leo bij de omroep. Eerst als medewerker, maar kort daarna volgde de benoeming tot hoofdredacteur. Vooral die eerste jaren waren lastig, met het aanbrengen van structuur in de programmering, de volledige radio automatisering en het 7x24 uur per week uitzenden.

De goed beluisterde lokale omroep van Alblasserdam en Molenwaard kent alleen vrijwilligers. Er zijn maar liefst 170 medewerkers die elke dag zorgen voor radioprogramma's die op de regio zijn gericht. Met nieuws, informatie en achtergronden. Een omroep die vaak aanwezig is bij de belangrijke evenementen in de dorpen en daar verslag van doet. Een radiostation die ruimte biedt aan verenigingen, instanties, kerken, enzovoorts, om hun activiteiten onder de aandacht te brengen.

Ruime ervaring
Ook Marjo de Waard is al meer dan 20 jaar betrokken bij Klokradio.  Als radiomaker is zij actief met programma's als 'Traveltime' (reisprogramma), 'Wekkerradio' (lokaal nieuws en achtergronden) en 'Eén op één met… '(interviewreeks).  Ook de coördinatie van de Informatieredactie wordt al vele jaren door haar verzorgd. Daarnaast was Marjo als secretaris in het Stichtingsbestuur nauw betrokken bij het verkrijgen van de zendmachtiging voor Molenwaard, het verkrijgen van de etherfrequentie en de extra zendmast in Molenaarsgraaf. Zij zal per 1 juli het Klokradiobestuur verlaten omdat dit volgens de regels niet met het hoofdredacteurschap te verenigen is.

Extra frequentie
Het radiosignaal van Klokradio komt van oudsher vanuit de zendmast te Alblasserdam. Deze staat afgestemd op 97.3 FM. Na de gemeentelijke herindeling tot Molenwaard, werd hiermee niet het oosten van de nieuwe gemeente gehaald. Na een zeer moeizaam en langdurig proces is deze maand een extra zendmast in gebruik genomen. Vanuit Molenaarsgraaf is op 107.0 FM het radiosignaal nu ook goed te ontvangen in voormalig Graafstroom en Liesveld.

De extra frequentie was aanleiding om een Klokradio Magazine uit te brengen, een uitgebreide brochure die deze week huis-aan-huis wordt bezorgd in geheel Alblasserdam en Molenwaard. Hierin worden de inwoners gewezen op de nieuwe ontvangstmogelijkheden, maar nog belangrijker is het toelichten van de weekprogrammering met de unieke dagindelingen.  Zo staat de zaterdag bol met informatie en sport, maar zijn de woensdag en zondag gereserveerd voor Kerkklokradio die invulling geeft aan de christelijke signatuur van de Alblasserwaard. Op deze wijze houdt de omroep rekening met alle stromingen binnen de gemeentes.

Nieuwe uitdagingen
Nu Klokradio naast Alblasserdam tevens in geheel Molenwaard te ontvangen is via de ether, gaat de omroep aan de slag om ook in de nieuwe zendgebieden als lokale omroep gevoeld te worden. Na 25 jaar Klokradio kent in Nieuw-Lekkerland iedereen de omroep, weten verenigingen de weg naar de studio te vinden en luistert een groot deel van de inwoners regelmatig naar de programma's. Marjo de Waard ziet het als uitdaging dit ook te gaan bereiken voor gehele omvangrijke zendgebied met in totaal 14 dorpen.

Zij vindt het belangrijk dat Klokradio naar de dorpen toe gaat en merkbaar aanwezig is. Zoals in de slogan van de omroep staat: 'Altijd in de buurt, altijd bij de tijd'. We doen dat bijvoorbeeld ieder jaar bij onder andere het Havenfestival te Alblasserdam of de intocht van Sinterklaas en heel veel andere activiteiten.

Sub-studio's
Het dichtbij zijn wil Klokradio op twee manieren uitvoeren. Natuurlijk door verslag te doen van wat er zoal speelt in de dorpen. Via de radio de luisteraars informeren over komende activiteiten, achtergronden belichten en live verslag doen van evenementen. Maar ook fysiek wil Klokradio naar de dorpen toe. Alblasserdam en Molenwaard beslaan samen bijna 140 km2, een te groot gebied om vanuit één studio te Nieuw-Lekkerland te verzorgen. De omroep ontvangt graag verenigingen en inwoners, zodat deze voor de radio de zaken toe kunnen lichten. Om echt 'in de buurt' te zijn zal Klokradio in verschillende dorpskernen kleine sub-studio's gaan inrichten voor lokale uitzendingen.

Marjo de Waard geeft aan dat zij op deze wijze de lokale verenigingen en instanties de weg naar Klokradio  zo makkelijk mogelijk wil maken. Op deze wijze kan de omroep ook meer medewerkers werven uit voormalig Graafstroom en Liesveld, want die hebben we hard nodig voor onze lokale informatieprogramma's. Vele vrijwilligers met een groot netwerk in de dorpen zijn van groot belang. Vooral om een aloude wens te kunnen realiseren van de dagelijks lokaal nieuwsprogramma.

Tegen streekomroep
Landelijk ontstaan er plannen om lokale omroepen samen te voegen tot streekomroepen. Dit moet meerdere gemeentes gaan omvatten en een totaal van circa 150.000 inwoners. Klokradio is het niet eens met dergelijke plannen en werkt daar niet aan mee.

Het Klokradio bestuur ziet niets in schaalvergroting en het maken van televisie. ,,In onze dorpen gebeurt nu eenmaal niet zoveel dat we daar interessante avondvullende tv-programma's mee kunnen maken. En realistisch gezien kun je geen kwalitatief goede televisie maken met alleen vrijwilligers. Radio maken kent een lagere drempel en is altijd weer een feestje voor de medewerker, maar televisiebeelden opnemen en monteren is hard werken en vereist grote deskundigheid. Met in de buurt RTV Rijnmond hebben we een regionale omroep die dit wel kan en die er ook de omvang voor heeft. Laten wij ons houden bij  wat we goed kunnen en al jaren doen: lokale radio maken. Een nog grotere regio houdt in dat de luisteraar zich niet meer herkent in het lokale. Klokradio richt zich juist op de inwoners van onze dorpen met voor hen relevant nieuws en actualiteiten.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 17 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden