• De AWM 2015 werd gewonnen door Jasper Bovenhuis, die er komende zaterdag niet bij is. (foto: Rick den Besten)
• De AWM 2015 werd gewonnen door Jasper Bovenhuis, die er komende zaterdag niet bij is. (foto: Rick den Besten)

AWM is veel méér dan een wielerkoers

Sport 113 keer gelezen

MEERKERK • Natuurlijk, in de Arno Wallaard Memorial staat het sportieve aspect voorop. Het is niet voor niets een UCI 1.2 koers, de enige wielerklassieker die de Alblasserwaard rijk is. Maar de AWM is in de loop der jaren uitgegroeid tot een evenement, waarin het draait om beleving.

Meerkerk is het hart van de AWM, met start en finish in de Burg. Sloblaan. Als de renners de polder in duiken, is een bezoek aan de koersmarkt aan te raden. Allemaal kramen met fietsgerelateerde zaken. En bij een koers als de AWM hoort een pintje. De Belgen weten als geen ander hoe dat moet. De organisatie van de AWM introduceert een heus Bierplein. Er is een vijftal heerlijke bieren te proeven. Wie alle stempels op het Poldrién-bierbiltje verzamelt, maakt kans op mooie prijzen.

BMX-freestyler
Ook gaaf: de shows en clinics van BMX-freestyler Dez Maarsen. Hij zal zijn onnavolgbare kunsten vertonen voor de tribune en het Bierplein. Vanaf de tribune is overigens ook de koers op een groot beeldscherm te volgen.

Junioren
De Omloop van de Alblasserwaard is omgedoopt tot AWM Junioren. Zij worden om 09:30 uur weggeschoten voor een wedstrijd over 117 kilometer. RC Jan van Arckel staat met een eigen ploeg aan de start, maar ook Bas Ottevanger uit Groot-Ammers (mits hersteld van zijn val in Parijs-Roubaix) en Rens Tulner uit Lexmond zijn renners om rekening mee te houden.

Nieuwpoort
Aan de tiende Arno Wallaard Memorial doen 22 ploegen mee, een veld van zo'n 200 renners. Zij krijgen 184 kilometer voor de wielen. Het is een internationaal gezelschap, want er zijn teams bij uit België, Denemarken, Noorwegen, Duitsland en zelfs Australië.

Het peloton maakt tweemaal een lus door de Alblasserwaard, tussen Lexmond en Bleskensgraaf. De historische binnenstad van Nieuwpoort is ditmaal weer in de route opgenomen. Vanwege werkzaamheden kan Giessenburg niet worden aangedaan. De renners draaien nu bij De Put de provincialeweg op richting het hoge kruispunt.

Kanshebbers
Kanshebbers op de overwinning zijn er genoeg. We noemen er een paar: Merijn Korevaar (de Rabo-renner die voor eigen publiek rijdt), Jan Willem van Schip, Elmar Reinders, Nicolas Vereecken (Bel) en Krister Hagen (Nor). Wouter Mesker (Noordeloos) is ditmaal niet bij de live-uitzending betrokken, maar wil vlammen op de fiets. Hoewel het als clubrenner niet meevalt om je staande te houden in dit geweld.

Start om 14:30 uur, de finish wordt even na 18:30 uur verwacht.

Livestream
De AWM zal helemaal live te volgen zijn. Een unicum voor een dergelijke koers. De livestream zal door Freek Wallaard en Cornelius van Ooijen van deskundig commentaar worden voorzien.

De Arno Wallaard Memorial werd in 2007 in het leven geroepen ter nagedachtenis aan Arno Wallaard (Noordeloos), die in 2006 aan de gevolgen van een hartstilstand op 26-jarige leeftijd overleed.

www.awmlive.nl

www.arnowallaardmemorial.nl

Twitter: @AWM_live

Rick den Besten

Hoofdredacteur/directielid Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 8 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 9 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden