Afbeelding

Provincie: onderzoek naar gevolgen provinciekeuze Vijfheerenlanden

Politiek 214 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Provinciale Staten van Zuid-Holland stemden woensdag in met een onderzoek naar de gevolgen die de provinciekeuze van de nieuw te vormen gemeente Vijfheerenlanden heeft.

Het belangrijkste punt van discussie tijdens de bespreking was of de nieuwe gemeente deel gaat uitmaken van de provincie Utrecht of van Zuid-Holland. Op de agenda bij de vergadering van Provinciale Staten stond het voorstel van Gedeputeerde Staten om een interprovinciale commissie in te stellen die een herindelingsadvies moet voorbereiden.

Zowel PS als GS benadrukten dat de provinciekeuze voor de nieuwe gemeente nog geen uitgemaakte zaak is. De VVD gaf aan uit de regio tegenstrijdige geluiden te ontvangenonder welke provincie de nieuwe gemeente zou moeten gaan vallen. De fractie drong er bij het college op aan onderzoek te laten doen om een goed inzicht te verkrijgen in de gevolgen die de keuze voor Zuid-Holland of voor Utrecht heeft en diende hiertoe een motie in.

In dezelfde motie verzocht ze de Interprovinciale Commissie het ontwerp herindelingsadvies aan PS voor te leggen voordat dit advies ter inzage wordt gelegd. Met steun van alle fracties minus de PVV en PvdA werd de motie aangenomen. Het voorstel van GS voor een interprovinciale commissie werd aangenomen. PVV en PvdD stemden tegen.

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Zederik, Vianen en Leerdam willen een gezamenlijke aanpak van de provincie Utrecht en Zuid-Holland om de zogeheten Arhi-procedure te starten. Doel is het realiseren van een nieuwe gemeente met de naam Vijfheerenlanden, met ingang van 1 januari 2018.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 10 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden