Afbeelding

Brian Burggraaf pakt in Nieuwpoort zijn 32-ste zege van het seizoen

Sportt 319 keer gelezen

NIEUWPOORT/LANGERAK • Brian Burggraaf was zaterdagavond in de Vestingronde voor de rest drie maatjes te groot. Alleen Harmen Brandwijk wenste zich daar pas heel laat bij neer te leggen.

Voor de 26 andere Sportklassecoureurs die op het miniparcours in het vestingstadje Nieuwpoort van start mochten gaan, moet de suprematie van Brian Burggraaf frustrerend geweest zijn. De 42-jarige magazijnmedewerker uit Velserbroek was niet één maar minstens drie maatjes te groot voor de rest.  Hij dubbelde bijkans het hele veld. Dit was echt de macht van de sterkste.

Maar gelukkig zorgde één man uit de regio dat er voor de wielerfanaten uit de Alblasserwaard toch wat te juichen viel. Harmen Brandwijk, twee jaar geleden nog koersend bij de regiorecreanten, was namelijk allesbehalve onder de indruk van de krachtpatser. Hij was de enige die met Burggraaf mee kon en hem tot twintig rondjes voor het einde kon volgen.

Trots

“Maar toen we het peloton gedubbeld hadden trok hij nog weer een keer hard door en toen moest ik hem laten gaan”, vertelde de 32-jarige accountmanager uit Bleskensgraaf na afloop trots.  Trots omdat hij voor eigen publiek er een mooie wedstrijd van had gemaakt. Want ja, hij was zich bewust van het gevaar dat drie achtervolgers hem nog van het podium konden houden.

“En dan zijn die twintig rondjes best nog wel zwaar. Maar de benen waren goed en de aanmoedigingen van het publiek geven je vleugels.”

Haakse bochten

Kort na de start was al duidelijk dat Burggraaf, als gastrenner koersend voor het Giessenburgse BSP Cyclingteam, zou gaan winnen. Het parcours met die verschrikkelijke haakse bochten zorgde voor een snelle schifting. Wie eenmaal op achterstand was gereden, kon het eigenlijk wel vergeten. Arno Hartog en de gebroeders Muis draaiden hun rondjes in het peloton. Voor de hoge klasseringen telden halfkoers alleen nog een groepje van vier -waarin Meerkerker Erik van Zanten- en op grotere achterstand een groepje van drie coureurs mee. De rest fietste voor plek tien.

Burggraaf maalde er niet om. Hij verslapte geen moment. Had wellicht nog meer voorsprong kunnen nemen. “Maar sinds die grote valpartij, een paar jaar geleden, (gebroken nek, EvT) neem ik geen risico’s meer. Overigens heb ik nu wel een superseizoen. Mijn record van vorig jaar heb ik gebroken en er staan nog tien wedstrijden op mijn programma.”

Uitslag: 1 Brian Burggraaf, 2.Harmen Brandwijk, 3.Laurens Koster, 4. Dennis Lems, 5.Erik van Zanten  10.Arno Hartog, 12. Jan Muis, 14. Niels Boogerd, 17 Anton in t Veld, 19. Theo Muis.    

Ed van Tuijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden