Afbeelding

Touwtrekken geen sport voor watjes

Sport 685 keer gelezen

STREEFKERK • In de kleedkamer kleden de jongemannen zich rustig om voor een training. Niets wijst erop dat dit wereldkampioenen zijn. Tot nog even snel de medailles en trofee erbij worden gehaald. Voor het eerst in het 29-jarig bestaan van TTV Streefkerk heeft een team zich tot beste van de wereld laten kronen.

Het U23 team van de touwtrekvereniging voelde zich op vrijdag 20 september even de koning te rijk. In Assen werd voor deze leeftijdscategorie het WK georganiseerd en moesten de Alblasserwaarders het opnemen tegen teams uit onder andere Zuid-Afrika en China.

“In de poulefase zijn we als tweede geëindigd”, meldt ankerman Gerben den Butter. “Daarna volgde in de halve finale de strijd met het Zuid-Afrikaanse Wynland.” Nadat die partij werd gewonnen, stond een klassieke finale op het programma: NederlandDuitsland.

De eindstrijd was ongelofelijk spannend. De ploeg uit Streefkerk en het Dream Team Siegelau wonnen allebei een trek, waarna een laatste trek de beslissing moest brengen. “De loting was in ons voordeel”, geeft Den Butter aan. “We mochten aan de kant starten waar we al eerder hadden gewonnen. Al zit dat voordeel toch meer in het koppie hoor.”

Al snel kwamen ze dichtbij de overwinning, maar de Duitsers hielden vervolgens, met nog maar dertig centimeter te gaan, lang stand. Na een kleine anderhalve minuut viel dan toch de beslissing en waren Gerko Damsteegt, Jaap van Essen, Leon Hoogeveen, Arjan Mourik, Joost de Jager, Theo Donk, Arjan Jongeneel, Marco Noorland, en Gerben den Butter van TTV Streefkerk U23 wereldkampioen.

Nacht van Assen

“We gingen helemaal los”, klinkt Den Butter nog altijd uitbundig. “We sprongen in het rond en sommigen hadden moeite om hun tranen te bedwingen.” ’s Avonds volgde de inhuldiging in het hotel waar alle teams waren gelegerd. Secretaris Jeroen van den Berg geeft aan dat de titel van dit jonge team op gepaste wijze is gevierd. “We hebben genoten tijdens onze eigen ‘Nacht van Assen’.”

TTV Streefkerk kan de laatste jaren steeds sterkere resultaten overleggen. Zo is het jeugdteam al viermaal op rij Nederlands kampioen geworden en gingen deze jongelingen op het WK met brons naar huis. Van den Berg: “Er zit groei in de jeugdige aanwas en daarin willen we zeker verder uitbreiden om zo het succes in die categorie te behouden.”

Noord-Amerika

Of de titel volgend jaar kan worden verdedigd, is nog maar de vraag. Het WK is dan in Noord-Amerika en die trip lijkt wat te duur. Van den Berg lachend: “Wie weet kunnen we er nog een mooie sponsor voor charteren.”

Buiten begint inmiddels de training en het wordt vrijwel direct duidelijk dat het geen sport voor watjes is. “Nee”, grijnst Den Butter. “Het is toch een beetje een boerensport, hè!”

Marco van Vlijmen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 15 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden