Afbeelding

Mijlpaal in samenwerking regionale jeugdzorg

Algemeen 21 keer gelezen

REGIO • Zorgaanbieders van jeugdzorg in Zuid-Holland Zuid hebben een intentieverklaring ondertekend voor een nauwe samenwerking in de transformatie van de jeugdzorg in de komende jaren.

Dit wordt een mijlpaal genoemd in het proces van de decentralisatie. De partijen spreken daarmee onder meer af om geleidelijk aan de komende jaren bezuinigingen door te voeren en te zorgen voor zorgcontinuïteit voor cliënten in 2015.

Zeven vertegenwoordigers ondertekenden namens de zorgaanbieders de intentieverklaring. In de regio Zuid-Holland Zuid (Alblasserwaard/Vijfheerenlanden, Drechtsteden en Hoeksche Waard) werkt een groep van enkele tientallen aanbieders van jeugdzorg, variërend van preventie tot zwaar geïndiceerde zorg

Vanaf de start van de decentralisatie Jeugdzorg is in de regio Zuid-Holland Zuid ervoor gekozen om met cliëntenorganisaties, gemeenten en zorgaanbieders samen op te trekken. Het ondertekenen van de intentieverklaring door de zorgaanbieders is daarin een belangrijke, officiële mijlpaal.

Vertrouwen

“De intentie en noodzaak tot samenwerking zit in ons hoofd, maar het is goed om het formeel op papier te zetten”, vindt Arno Lelieveld, bestuurder TriviumLindenhof, één van de ondertekenaars. “Vertrouwen in elkaar is de essentie van onze samenwerking. Van de organisaties onderling, maar ook van de gemeenten. Dat bouwen we nu met elkaar steeds meer op. Het is een cruciale succesfactor van deze transformatie.”

Zorgcontinuïteit

In de verklaring verbinden de zorgaanbieders zich aan vier uitgangspunten die gaan over kwaliteit en kwantiteit van de zorg. Zorgaanbieders spreken af dat zij komende jaren van 2015 tot met 2017 geleidelijk bezuinigingen doorvoeren.

En de afspraak is gemaakt dat zij de zorgcontinuïteit waarborgen in 2015. Daarnaast maken de aanbieders een stappenplan om te komen tot meer concrete afspraken voor de verdere transformatie van de jeugdzorg.

Innovatie

“De transformatie staat voor een complex en dynamisch innovatieproces, dat gemeenten verwachten en de jeugdzorg (cliënten) echt nodig heeft. De aanbieders willen dit ook werkelijk waarmaken. De bezuiniging kan alleen verantwoord plaatsvinden als tegelijk wordt geïnnoveerd”.

Transitiearrangement

De intentieverklaring is een belangrijk onderdeel van het zogenaamde Regionaal Transitiearrangement dat de zeventien gemeenten van ZHZ aan de landelijke Transitiecommissie Jeugdzorg hebben aangeboden. Daarin staat beschreven hoe de continuïteit van zorg voor cliënten in het overgangsjaar (2015) wordt georganiseerd.

Op de foto ondertekenen vertegenwoordigers van de zorgaanbieders de intentieverklaring.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden