Afbeelding

Prijzen van Boerderij & Erf voor geslaagde restauraties

Algemeen 294 keer gelezen

REGIO • Een voormalige boerderij aan de Oudendijk in Oosterwijk bij Leerdam is zo vakkundig gerestaureerd dat de eigenaren op zaterdag 7 december een prijs kregen van Boerderij & Erf Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Deze stichting reikt elke twee jaar pluimen uit voor geslaagde restauraties.

Het gaat om de boerderij op het adres Oudendijk 5-7, een rijksmonument dat deel uitmaakt van het beschermde dorpsgezicht Oosterwijk-Kedichem. Eigenaar is de familie Trappenburg, samen met Eelkman Rooda. Architect is A. Trappenburg uit Utrecht.

Kasteel van Oosterwijk

De boerderij heeft deel uitgemaakt van het versterkte huis of kasteel van Oosterwijk en is hierdoor van groot belang voor de historie van het dorp Oosterwijk. De 17e eeuwse boerderij is kenmerkend voor het Lingegebied, wat blijkt uit het overstekende dakschild. De kozijnen in het exterieur zijn in de laatste decennia bijna allemaal vervangen door moderne vensters, wat ten koste is gegaan van het gevelbeeld. Het interieur is redelijk gaaf bewaard gebleven. De indeling is nog grotendeels intact en er zijn waardevolle interieurelementen zoals een kelder met een kruisgewelf. Ook zijn er twee grote schouwen in het voorhuis aanwezig. In het stalgedeelte zijn de gebinten nog grotendeels oorspronkelijk en er zijn een bedstee en een bakoven.

Streekeigen nieuwbouw

Boerderij & Erf heeft de pluimen uitgedeeld in drie categorieen en verstrekte ook twee eervolle vermeldingen. De boerderij in Oosterwijk valt in de categorie totaalrestauratie. De andere categorieën zijn: streekeigen nieuwbouw en kleine erfelementen & bijgebouwen. In de categorie 'steekeigen nieuwbouw' viel het pand op het adres Hei- en Boeicopseweg 145 in Hei- en Boeicop in de prijzen. Dit is een in tweeën bewoond pand met als eigenaren Geert van Griethuysen (achter) en Ernst Jan de Boom (voor). De architect is Otto ter Steege uit Vianen. In maart 2010 werd de historische boerderij geheel door brand verwoest. Na een moeizaam verlopen verzekeringstraject is het pand herbouwd.

Stookhok

De derde pluim is overhandigd aan Bas en Tineke Schakel uit Noordeloos. Bij hun huis op Noordzijde 7 restaureerden ze een stookhok. Een stookhok dient om water te verwarmen voor het maken van kaas, en het schoonmaken van het melkgerei. Bij een boerderij was dit dagelijks nodig en om de kans op brand te voorkomen werd dit in een apart gebouwtje gedaan en niet in de boerderij.

Eervolle vermeldingen

Eervolle vermeldingen waren er voor het pand op het adres Brandwijksedijk 53-54 in Brandwijk, van de familie Den Besten, en voor Hofstede 1-7 in Wijngaarden. De families Den Besten (senior en junior) werkten achterstallig onderhoud op een fraaie manier weg. Ze wonen in een karakteristieke 19e eeuwse boerderij van gele ijsselsteentjes met rieten kap. In Wijngaarden ging de eervolle vermelding naar een project van een groep particulieren: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Architect is C. Bongers Architecten uit Oud Alblas.

Het CPO-project betreft zeven starterswoningen die qua hoofdvorm en materiaalgebruik zijn geïnspireerd op een grote negentiende eeuwse streekeigen boerderij.

Herbestemming

Boerderij & Erf A-V is een door de provincie Zuid-Holland ingestelde organisatie, die ervoor moet zorgen dat de leegkomende boerderijen in de streek een passende herbestemming krijgen en daardoor in stand zullen blijven. De pluimen zijn bedoeld als bewijs van erkentelijkheid voor de eigenaars, die zich hebben ingespannen om agrarisch erfgoed in stand te houden.

Alle winnaars kregen een oorkonde en de winnaars van de pluim eveneens een schildje om op de gevel van hun mooie pand te bevestigen. Voor meer informatie: http://www.boerderijenerf.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden