Afbeelding

Luna: 'Ik ben een jongen, maar wil een meisje zijn'

Algemeen 808 keer gelezen

HOORNAAR • De 10-jarige Murdo Beers uit Hoornaar werd geboren als jongetje, maar voelt zich een meisje. Daarom veranderde hij zijn naam. Vanaf dit schooljaar heet Murdo Luna, en is hij een zij. In Het Kontakt van deze week doet de familie hun verhaal.

“Ik vind al die jongensdingen niet leuk”, zegt Luna nuchter. Ze is een typisch meisje van tien, met rokje en opgestoken haar en al. Het konijntje dat ze met de Fokveedag kreeg, is voor haar veel spannender dan een interview over hoe ze een meisje is in een jongetjeslichaam. “Ze vindt het raar als mensen haar vragen of ze een jongen of een meisje is. Voor haar is het heel natuurlijk om een meisje te zijn”, vertelt moeder Morag Beers. 

Luna werd in 2005 geboren als Murdo, de jongste zoon van Marc en Morag Beers, woonachtig in Hoornaar. Als baby gilde hij de boel bij elkaar zodra de kapper met de schaar in de buurt van zijn haar kwam. Toen Murdo twee was en kon praten, kwam het eruit: ik wil lang haar, zoals een meisje! Achteraf gezien waren dat de eerste signalen. Er volgden er nog velen. Van met poppen willen spelen tot een voorliefde voor hakken en rokjes, en een bikini willen dragen in plaats van enkel een zwembroek.

Nieuwe naam

Sinds deze zomer is het roer om bij het gezin, omdat een meisje zijn Murdo meer rust brengt dan een jongetje zijn. Murdo heeft zelf de nieuwe meisjesnaam Luna gekozen en de school beschouwt dit nu ook als haar naam. Ze zit op meisjesgym, heeft een kast vol meisjeskleding en brengt met gemak mascara aan op haar wimpers. 

Taboe doorbreken

De familie is enorm dankbaar voor de wijze waarop daltonschool Klim-op en de mensen uit de omgeving en Hoornaar Luna accepteren. Door hun verhaal te vertellen willen ze het taboe doorbreken en het onderwerp bespreekbaar maken, in de hoop zo andere gezinnen in dezelfde situatie te steunen. Luna geeft zelf het voorbeeld. Ze is er altijd - op eigen initiatief - heel open over geweest. Van jongs af aan zei ze tegen klasgenootjes: “Ik ben een jongen, maar wil een meisje zijn.”

Lees het volledige interview donderdag in Het Kontakt editie Alblasserwaard.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 10 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 11 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden