Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
<p>&bull; Pietje bouwde een bijzondere band op met haar Friese ruin.</p>

• Pietje bouwde een bijzondere band op met haar Friese ruin.

(Foto: Danielle-Vink)

Ammerse amazone verkoopt haar paard aan Koninklijke Stallen

  •   keer gelezen

GROOT-AMMERS • De Friese ruin Rembrandt van Pietje Boel uit Groot-Ammers heeft onlangs een flinke promotie gemaakt; de eigenares verkocht het paard aan de Koninklijke Stallen in Den Haag. ‘Van recreatiepaard is hij Koninklijk paard geworden.’


Rembrandt was een jong dier van twee jaar toen Pietje hem aanschafte. Dat was zes jaar geleden. “Lief en leed heb ik met hem gedeeld, hij was gewoon echt een maat”, vertelt ze via de telefoon. “Er zijn best wat heftige gebeurtenissen geweest in de afgelopen jaren. Als ik dan bij hem in de stal kwam, legde hij zijn hoofd op mijn schouder.” Na een korte stilte vervolgt ze met emotie in haar stem: “Het is heel bijzonder wat je kan hebben met een dier, dat hij je verdriet aanvoelt. Je merkt het, ik schiet vol als ik erover vertel. Hij hinnikte altijd als hij mijn stem herkende. Dat doet wat met je.”

Therapeutisch
Pietje maakte Rembrandt zelf zadelmak en maakte mooie buitenritten met hem. “Rembrandt heeft me geholpen om op de been te blijven. Tijdens het rijden moet je je concentreren op het contact met je paard. Je krijgt 800 kilo niet voor- of achteruit als je niet in verbinding bent. Dat werkte therapeutisch.”

Tijd nodig
Het was niet makkelijk voor Pietje om afscheid te nemen van haar rijdier. “Maar als je het beste voor je dier wilt, moet je wel eens je emoties ondergeschikt maken. Ik heb slijtage aan mijn knie en Rembrandt zit in de kracht van zijn leven. Het leek een goede beslissing om hem van stal te laten veranderen, maar ik heb er een lange tijd voor nodig gehad.”

Loslaten
Afgelopen winter begon het proces van loslaten al, toen Pietje zich realiseerde dat ze een knoop moest doorhakken. “We hebben nog twee merries, een van die twee rijd ik ook. Vooral in de winter heb je veel werk, dan staan ze binnen. Elke dag de stallen mesten, zorgen dat ze beweging krijgen, dat kost veel tijd en energie.”

Training
Nadat Pietje haar ruin medisch had laten keuren, in verband met de geplande verkoop, werd ze al benaderd door iemand van de Koninklijke Stallen die over haar voornemen had gehoord. “Dat was in augustus. In september heb ik Rembrandt weggebracht voor training, want hij moest leren om voor de kar te lopen. Toen hij bij de trainingsstal was, ben ik hem wezen opzoeken.”

Afscheid
Ook toen Rembrandt voor zijn verdere training naar Het Loo ging, heeft Pietje hem opgezocht. “Zo neem je stap voor stap afscheid.” Op Het Loo kon Rembrandt vertrouwd raken met de andere paarden, het personeel en het lopen voor de koets. “In de bossen van Apeldoorn heeft hij ook in het vierspan gelopen.”

Troostend
Binnenkort mag Pietje in Den Haag gaan kijken, waar Rembrandt zal worden ingezet. Of ze hem nog vaak zal opzoeken, weet ze nog niet. “De drempel om naar Koninklijke Stallen te gaan is wel iets hoger. Eerst eens kijken hoe het is als ik daar de eerste keer weer kom. Hij reageert al wat minder op mij, hij is een allemansvriend. Ik zie dat hij goed gedijt in dit werk, dat is heel erg troostend. Van recreatiepaard is hij Koninklijk paard geworden.”

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier