Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Stichting de Batsburgh zoekt fruitplukkers in de Vijfheerenlanden

Algemeen 553 keer gelezen

LEXMOND • Voor het project ‘Van pluk tot pak; hoe fruit verbindt in de strijd tegen voedselverspilling’ is Stichting de Batsburgh ook dit jaar weer op zoek naar fruitplukkers in de boomgaarden in de gemeente Vijfheerenlanden.

In de gemeente Vijfheerenlanden zijn er veel hoogstamfruitbomen, een beeldbepalend cultuurlandschap. Vroeger had elke boerderij een aantal fruitbomen in het kader van zelfvoorzienend leven. Niet iedereen met fruitbomen is tegenwoordig echter in de gelegenheid om al het fruit op te eten of te verwerken, waardoor dat vaak onder de boom belandt en wegrot. “Hartstikke zonde!”, redeneert Stichting de Batsburgh. 

Particulieren woonachtig in de gemeente Vijfheerenlanden, die hoogstamfruitbomen hebben en om wat voor reden dan ook het fruit niet plukken, kunnen zich aanmelden als plukadres. Net als vorig jaar zal er tijdens het oogstseizoen fruit gedoneerd worden aan de Voedselbank. Het grootste deel van het overige fruit zal geperst worden tot sap.

Het gaat bij het fruitplukken om onbespoten hoogstamfruitbomen. Het plukken gebeurt op eigen risico. In verband met het beschikbare materiaal is aanmelden gewenst.

Met dit project blijft de hoogstamfruitboom in de belangstelling, wordt er aandacht besteed aan voedselverspilling en mensen worden met elkaar verbonden tijdens een gezellige buiten activiteit. Met de verkoop van het sap wil de stichting hier een levensvatbaar project van maken.

Aanmelden
Het fruitplukken zal plaatsvinden in augustus en september met uitloop tot half oktober. Deelnemers mogen iedere week komen, maar dat hoeft niet. Wanneer er exact gestart wordt is afhankelijk van wanneer het eerste fruit rijp is.

Op de woensdagochtend wordt er van 09:30 tot 12:00 geplukt voor de Voedselbank. Op zaterdag van 10:00 tot 12:30 uur wordt er ook fruit geplukt. Bedrijfsuitjes kunnen prima door de week plaatsvinden.

Voor meer informatie en aanmelden kan er gemaild worden naar gertidekoeijer@hotmail.com of stuur een berichtje naar 06-18333867. De koffie, thee en limonade staan klaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden