Honderden stakers door ‘staakstraat’ bij Landvast in Alblasserdam
Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• Bij de kassa-units konden de staakbrieven worden ingeleverd.
• Bij de kassa-units konden de staakbrieven worden ingeleverd. (Foto: Bert Bons)

Honderden stakers door ‘staakstraat’ bij Landvast in Alblasserdam

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Honderden werknemers van bedrijven als IHC, Fokker, Scheepswerf Kooiman Hoebee, Damen, Thyssen Krupp, Hollandia, FN Steel, Coatinq en Tata Steel staken op donderdag 21 januari. Dat gaat vanwege corona iets anders dan anders.


Geen blokkades bij bedrijfspoorten of toespraken op een zeepkist, maar ditmaal was er een ‘staakstraat’ ingericht op het parkeerterrein bij Landvast in Alblasserdam. Medewerkers van vakbonden FNV en CNV, voorzien van mondkapjes, dirigeerden auto’s, motoren en een enkele fietser richting mobiele kassa-units waar de stakers hun formulier konden inleveren als bewijs van deelname.

Veel animo
De animo was volgens de beide vakbonden groot. “De medewerkers voelen zich totaal niet serieus genomen. Werkgevers bieden geen normaal salaris, willen geen goede afspraken over flexwerkers of over gezond de AOW-leeftijd halen”, vertelt Jan Meeder, bestuurder bij FNV Metaal.

Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. “Die loonsverhoging zorgt voor vermindering van koopkracht. Wij willen een loonsverhoging die eer doet aan de enorme inzet van de werknemers in deze sector”, vervolgt Meeder.

Veel overwerk
Werkgevers zeggen niet meer loon te kunnen bieden, omdat het door de coronacrisis slecht gaat in de sector. Meeder vindt dat onzin: “Veel bedrijven draaien prima, er is veel overwerk. Bovendien hebben wij voorgesteld om bij bedrijven waar het echt slecht gaat als gevolg van de coronacrisis, afspraken te maken over hoe om te gaan met de loonsverhoging.”

De beide vakbonden willen verder dat werknemers meer zeggenschap krijgen over hun werk-privébalans. Meeder: “Dat hoort bij een moderne, vooruitstrevende sector als de metalektro en is van belang om mensen in de sector te houden.” Daarom stelt de vakbond voor om werknemers meer zeggenschap te geven over hun vrije vakantiedagen en adv-dagen. Daarnaast wil de FNV dat overwerk alleen kan met instemming van de medewerker.

Eerder stoppen met werken
De werkgevers willen in de cao de zwareberoepenregeling, waarmee werknemers drie jaar eerder kunnen stoppen met werken, slechts voor een beperkte groep laten gelden. De FNV vind dat onbegrijpelijk en wil dat iedereen die zwaar werk verricht, eerder moet kunnen stoppen met werken. “Dat is zo afgesproken in het pensioenakkoord, werkgevers hebben zich daaraan gecommitteerd. Nu het erop aan komt, lijken ze die afspraken ineens vergeten”, aldus Meeder.

Ook over flexwerkers en jongeren zijn de bonden en werkgevers het nog niet eens. FNV wil gelijke lonen voor iedereen die hetzelfde werk doet, ongeacht de contractvorm. Bovendien wil de vakbond dat flexibele contracten na een jaar naar vast worden omgezet. Voor jongeren wil de FNV dat het salaris op basis van leeftijd verdwijnt. Meeder: “Je moet betaald worden naar het werk dat je doet en de ervaring die je hebt. En dus niet, omdat je wat jonger bent, een lager salaris krijgen.”

De metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen. De stakingen in de regio zijn onderdeel van 24- en 48-uursstakingen de komende weken in het hele land. 

Elke donderdag het nieuws uit Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier