Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
Foto: Stockfoto 123RF

Woonzorgcentrum Meesplein handelt snel na corona-uitbraak

  •   keer gelezen

LEERDAM • In woonzorgcentrum Meesplein van Present in Leerdam is een omvangrijk coronacluster vastgesteld, meldt burgemeester Sjors Fröhlich van gemeente Vijfheerenlanden donderdagavond.


Dertien medewerkers en twaalf bewoners zijn besmet met covid-19. Daarnaast is een aantal testuitslagen nog niet bekend.

Test
Begin deze week werden alle bewoners en medewerkers van woonzorgcentrum Meesplein getest, nadat twee bewoners verschijnselen vertoonden die op corona konden duiden. Dertien bewoners en meerdere medewerkers testten positief. Familieleden zijn individueel op de hoogte gesteld over de uitslagen. "Het gaat tot nu toe gelukkig om relatief milde klachten", zegt bestuurder Janneke Louisa-Muller. “Wel hebben we gelijk het crisismanagement opgeschaald. We hebben daarvoor een draaiboek klaarliggen: wat moet er gebeuren?, wie moet er gebeld worden?, wat zijn de gedragsregels?, hoe gaan we communiceren?"

Familieleden
De familieleden van de 24 bewoners van het woonzorgcentrum (kleinschalig wonen) zijn donderdagavond tijdens een besloten sessie in Het Dak op de hoogte gesteld. Louisa: “Het is begrijpelijk dat het een emotionele bijeenkomst was. Zo’n corona-uitbraak roept veel reacties op. We zijn met de familieleden in gesprek gegaan en antwoord gegeven op de gestelde vragen.”

Maatwerk
De komende dagen is er nog even geen bezoek mogelijk door bewoners. In afstemming met de GGD is besloten dat dit wel mogelijk moet worden. “We zijn momenteel aan het inregelen wat er wel mogelijk is. Dat wordt maatwerk. Het ene familielid geeft bijvoorbeeld aan dat ze er de voorkeur aan geven om voorlopig thuis te blijven. Een ander familielid stelt het op prijs om wel op bezoek te komen. Vanaf maandag hopen we de maatregelen door te kunnen voeren, zodat er op beperkte schaal weer bezoek mogelijk is.”

Wekelijks getest
Bij woonzorgcentrum Meesplein zullen voorlopig één keer in de week alle bewoners en medewerkers aan een nieuwe test onderwerpen. Ondertussen wordt ook een beroep gedaan op extra hulptroepen, die het verzorgend en verplegend personeel zullen ondersteunen. Louisa: “Ook gaan we de schoonmaak intensiveren. We zullen nog meer gaan letten op naleving van de hygiëne-maatregelen.”

Helaas net @raadVijfheeren1 moeten melden dat er een groot coronacluster in @5heerenlanden is vastgesteld. Bij woonzorgcentrum Present in Leerdam. 25 besmettingen, 13 medewerkers, 12 bewoners. Er wachten nog mensen op testuitslag. Present en @ggdru werken goed samen. #1,5meter

— Sjors Fröhlich (@SjorsFrohlich) September 17, 2020
Rick den Besten
Hoofdredacteur Het Kontakt Edities en (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard en Regio-Voetbal.
Volg @RickdenBesten op twitter >
Elke donderdag het nieuws uit Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten