Afbeelding

Veeneik in Wijngaarden krijgt plek langs de weg

Algemeen 1.384 keer gelezen

WIJNGAARDEN • Een vorig jaar gevonden eeuwenoude veeneik in Wijngaarden krijgt een plek langs de openbare weg.

Veehouder Martin Aantjes ( 58 jaar) had er een hele kluif aan om bij het sloten in de herfst vorig jaar een grondboom uit de slootbodem op de kant te trekken. "Ik pakte hem op de kop en kon er een ketting om sjorren. Toen kwam hij helemaal los van de bodem, ongeveer een meter onder maaiveld. Ik was direct onder de indruk van de spinthoutbanen en het wortelgestel. Het was voor het eerst in mijn leven als veehouder dat ik zo'n gevaarte bij het sloten op de kant kon krijgen. Je komt wel vaker grondbomen tegen, maar meestal zitten ze muurvast."

Martin belde naar Joop Verbeeth in Giessenburg voor bemonstering en wetenschappelijk onderzoek van zijn grondboom. De Giessenburger heeft sinds begin dit jaar op vrijwillige basis een lijntje naar de Rijksdienst Cultureel Erfgoed in Amersfoort.

Sculptuur
Dendrochronologisch onderzoek kan zowel datering – tot op het jaar nauwkeurig – als de milieuontwikkeling tijdens de groeijaren van iedere veeneik die in de Alblasserwaard bovengronds komt, in kaart brengen. Martin: "Daarin ben ik zeker geïnteresseerd. Ik ben van plan een sculptuur van deze prehistorische veeneik aan de openbare weg te exposeren, als bezienswaardigheid voor passanten en recreanten.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 19 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 21 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden