• Arjan Boele wist mooie foto's te maken van de gewone zeehond die hij zag zwemmen in de Lek.
• Arjan Boele wist mooie foto's te maken van de gewone zeehond die hij zag zwemmen in de Lek. Foto: Arjan Boele

Zeehond in de Lek gezien nabij Jaarsveld

Algemeen 2.632 keer gelezen

LOPIK • Vogelkenner Arjan Boele wreef zich vrijdagochtend rond 08.47 wel even in de ogen. Vanaf de trektelpost De Horde zuidwestelijk van Uitweg zag hij door zijn verrekijker plots een gewone zeehond in de Lek zwemmen. 

Heel kort stak het dier zijn kop boven het water uit. ''Ondanks de afstand en het slechte licht kon het niet missen! Hij of zij bleef een poosje rondhangen en zwom om 09.18 uur langs de telpost stroomafwaarts richting Jaarsveld."

Krib
Boele maakte bij de telpost een paar foto's, maar het lukte hem om de zeehond vanaf een krib nóg beter in beeld te krijgen. "Ik schatte gelukkig de snelheid en het gedrag van de zeehond goed in. Het dier kwam precies naast me omhoog bij de punt van die krib!"

Voor zover hij weet is het de eerste waarneming van een gewone zeehond in de Lopikerwaard. "Aangezien er enkele zeehonden tot in Vianen zijn gekomen, is de kans zeker aanwezig dat er al wel eens één hier gezwommen heeft. Maar ik ben nooit zo'n waarneming tegengekomen."

Verschillende plekken
Hij gaf zijn bijzondere waarneming via een app-groep door aan wat mensen 'stroomafwaarts'. Het resultaat was dat de zeehond is gezien, onder meer bij De Hem net buiten Schoonhoven en op verschillende plekken langs de Lek in de Alblasser- en Krimpenerwaard. "De laatste melding was om 17.30 uur in Krimpen aan de Lek, zo'n dertig kilometer stroomafwaarts vanaf De Horde." 

Gewone zeehonden leven normaal gesproken in zee, maar kunnen ook prima overleven in een rivier. Toch had Boele, die landelijk coördinator zeldzame broedvogels is bij Sovon Vogelonderzoek Nederland, er nog nooit eentje gezien in de Lek. Hij was dan ook 'absoluut verrast'. "Het was toch een soort die ik extreem graag eens in de Lopikerwaard - en dan met name de telpost - wilde zien."
 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 19 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 21 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden